-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Αλέξης Τσίπρας: Ανέτοιμη η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση


 Σφέτσα Δάφνη
 Ημερομηνία δημοσίευσης 28/6/12
Απ' ό,τι φαίνεται, όχι μόνο έτοιμοι για διαπραγμάτευση δεν ήταν, αλλά ούτε καν έτοιμοι να συγκροτήσουν με επάρκεια ένα κυβερνητικό σχήμα”. Το σκωπτικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα φανερώνει τις... μειωμένες προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από το νέο σχήμα, όχι μόνο -ή κυρίως- για τις “ατυχείς” επιλογές στα πρόσωπα, αλλά για την πολιτική του κατεύθυνση. Στη χθεσινή του παρέμβαση εν όψει της έναρξης της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στην κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη συναποτελούν, τα οποία χαρακτήρισε “μνημονιακά”. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τους κυβερνητικούς εταίρους ότι εξάντλησαν τον σχεδιασμό τους στην επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και, τώρα, σε ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, εμφανίζονται απροετοίμαστοι και χωρίς σχέδιο. Στον Αλ. Τσίπρα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, που τον κατηγόρησε ότι κάνει “αντιπολίτευση στη χώρα”. Στην άμεση αντίδρασή του, το Γραφείο
Τύπου, τόνισε ότι "η εθνική προσπάθεια για την οποία μιλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι συνώνυμη με τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και της υποταγής στους δανειστές". Και συνέχισε: "Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά μπροστά στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα και να πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο και καμία στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και να βρίσκει φωνή μόνο για να αντιπαρατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ”.

Οι ευκαιρίες για τη χώρα συρρικνώνονται
Από τη μεριά του ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε περισσότερο ανήσυχος για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το μέλλον του τόπου, παρά “δικαιωμένος” για την άμεση επιβεβαίωση των όσων “προειδοποιούσε” προεκλογικά ότι τα κόμματα του Μνημονίου ούτε μπορούν ούτε και θέλουν να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διεκδικήσεις και επαναδιαπραγμάτευση.
“Μακάρι να μην δικαιωθούμε και να έχουμε άδικο” είπε χθες, για να τονίσει την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να εκμεταλλευτεί η χώρα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και οι οποίες, όπως εκτίμησε, συρρικνώνονται. Αναλυτικότερα ο Αλ. Τσίπρας, στις χθεσινές του δηλώσεις, σημείωσε ότι "ο λαός μας έθεσε πάρα πολύ ψηλά τον πήχη των διεκδικήσεων απέναντι στην τρόικα και την Ε.Ε. μέσα από τη διεκδίκησή του και μέσα από την ετυμηγορία του στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις”.
Για να προσθέσει όμως πως τα μέχρι στιγμής κυβερνητικά δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά: Μπορεί ο πήχης που έβαλε ο λαός για τη Σύνοδο Κορυφής να είναι ψηλά, όμως “η κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει καν να τον υπερβεί και θα περάσει από κάτω”. “Και το λέω αυτό με λύπη” επέμεινε, κατηγορώντας ωστόσο τους κυβερνητικούς εταίρους ότι εμφανίζονται “σε ένα καθεστώς νηφαλιότητας, ψυχραιμίας, αναμονής”.
Έτσι περιορίστηκε στην... ελπίδα ότι δεν θα πάνε χαμένες οι δυνατότητες που δημιουργήθηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία, “διότι η Ελλάδα δικαιούται μιας άλλης ευκαιρίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξύτατα δημοσιονομικά της προβλήματα, που δεν αντιμετωπίζονται με την πιστή εφαρμογή των Μνημονίων που μας οδηγούν στη χρεωκοπία”.

Υπερασπιστής του Μνημονίου ο Γ. Στουρνάρας
Ενισχύοντας την κριτική του ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση αμέτοχη στις εξελίξεις και προσκολλημένη στις μνημονιακές επιταγές που οξύνουν την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έδειχνε και χθες ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
"Είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος - υπερασπιστής του Μνημονίου. Αν αυτός ο άνθρωπος μπορεί να υπερασπιστεί (...) την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, πολύ αμφιβάλλω" σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε χθεσινή του συνέντευξη στον ρ/σ "Flash". Θύμισε δε ότι ο νέος υπουργός έχει δημόσια υπερασπιστεί τις μνημονιακές πολιτικές, ενώ το "ατού" του είναι οι μελέτες για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση "εντός και εκτός Βουλής" που θα κάνει η ριζοσπαστική Αριστερά: εντός, με αντιπροτάσεις νόμου, με προσπάθεια όπου υπάρχουν κάποια θετικά βήματα να διευρυνθούν. Αλλά και μέσα από κοινωνικούς αγώνες, στο πλάι όλων όσων πλήττονται, μέσα από κινητοποιήσεις αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...