-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Αναστολή Εξυπηρέτησης του Ελληνικού Χρέους αναγνωρίζεται ως Επιτακτική από Συστημικούς Οικονομολόγους



Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται αντιμέτωπες -σύμφωνα τον επιφανή Γάλλο οικονομολόγο και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης (CAE) Jacques Delpla- απέναντι σε μια «ανέφικτη Αγία Τριάδα». Δεν μπορούν να στηριχθούν στον γενικευμένο πληθωρισμό για να μειώσουν τα χρέη τους (ιδιωτικά και δημόσια) ενώ πρέπει να παραιτηθούν ταυτοχρόνως από την επιλογή της ανταγωνιστικής υποτίμησης αλλά και της στάσης πληρωμών.  Η επιλογή πολιτικών λιτότητας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους (εκτός από την Ελλάδα) υπήρξε σύμφωνα με τον Delpla η χείριστη λύση. «Μόνο οι πολιτικοί της δεκαετίας του 1930 έκαναν χειρότερα» υπογραμμίζει ο  Γάλλος οικονομολόγος, που διατελεί μεταξύ άλλων και καθήκοντα συμβούλου στην τράπεζα PNB-PARIBAS.
Ο Delpla αναφέρεται επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιτακτική ανάγκη αλλαγής στρατηγικής που ο ίδιος διαπιστώνει στο άρθρο του (Les Echos, 23/5/2012). Οι αναφορές
του είναι μάλλον διφορούμενες. Ενώ το ύφος των διατυπώσεών του υπογραμμίζει το ιδεολογικό-πολιτικό χάσμα που τον χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο καταλήγει σε μια πλήρη αποδοχή των προτάσεών του ως τη μοναδική και αναπόφευκτη εντέλει επιλογή για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών και των νέων:
 «Εδώ είναι που πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες ψηφοφόρους: επισπεύδουν τη λήψη των (αναγκαίων αποφάσεων) και την συνειδητοποίηση (του προβλήματος). Τοποθετώντας τους νεοκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση να κυβερνήσουν, υποχρεώνουν την Ευρώπη να επαναπροσδιορίσουν δραστικά τις διαθέσιμες επιλογές, με τα χαρτιά ανοιχτά πάνω στο τραπέζι και χωρίς μπλόφες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με παύση πληρωμών στο σύνολο του δημόσιου χρέους παραμένοντας στο ευρώ. Είναι χαοτικό αλλά έξυπνο εκ μέρους τους (…)  Οι Ευρωπαίοι και η Ε.Κ.Τ θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας (10ετές μορατόριουμ εξυπηρέτησης του χρέους, επιμήκυνση του χρέους σε βάθος τριακονταετίας μέχρι πεντηκονταετίας…) και να βοηθήσουν περισσότερο την Ελλάδα – υπό όρους. Το ίδιο θα γίνει και με την Πορτογαλία και την Ελλάδα (όσον αφορά το τραπεζικό χρέος). Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η ελπίδα αυτών των λαών: να αναδιαρθρωθεί το παρελθόν ώστε να ετοιμαστεί το μέλλον. Να γίνει παύση πληρωμών στο παρελθόν για να σωθούν οι νέοι και το μέλλον τους. Να τους απελευθερώσουμε από χρέη που απειλούν να τους πνίξουν σε ένα μαύρο σενάριο της δεκαετίας του 1930».


Σενάρια εξελίξεων για την Ευρωζώνη και οικονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στη Ρωσία

Στην υπόθεση εργασίας «διάλυση της ζώνης του ευρώ» που βασίζεται σε πιθανή έξοδο μιας είτε περισσότερων κρατών από την ευρωζώνη (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία), οι αναλυτές του Κέντρου Μακροοικονομικών Μελετών της ρώσικης τράπεζας SBERBANK παρουσιάζουν δύο πιθανά σενάρια εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη.
Στο πρώτο σενάριο, το πιο «αργό», οδηγεί σε κατάρρευση στο τέλος του 2013, με τρεις παράγοντες που είτε ο καθένας ξεχωριστά είτε όλοι μαζί θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία χώρας (χωρών) της ευρωζώνης:
- παραβίαση των κανόνων της τρόικα (Ελλάδα)
- αύξηση του κρατικού χρέους (κυρίως Ιρλανδία Πορτογαλία, Ισπανία)
- εμβάθυνση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα στην «περιφέρεια» της ΕΕ
Στο δεύτερο σενάριο, έχουμε πιο γρήγορη κατάρρευση στο τέλος του 2012 στην Ελλάδα. Κύριοι παράγοντες: η έλλειψη υπομονής (από την Ελλάδα, ή το ΔΝΤ ή τη Γερμανία), είτε από την επέκταση της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην περιφέρεια, που θα επιταχυνθεί, λόγω της μη αποφασιστικότητας της ΕΚΤ.
Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε τη 23.05.12, παρουσιάζεται μια εκτίμηση για την εξέλιξη των μακρο-οικονομικών δεικτών Ελλάδα, με ειδική αναφορά στο πρόγραμμα του ΔΝΤ. Επιβεβαιώνει ότι εκτός από τις δομικές μεταρρυθμίσεις, η αύξηση της  ανταγωνιστικότητας  θα πρέπει να είναι η κύριες προτεραιότητες για την Ελλάδα και αναλύοντας τα στοιχεία του ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων (μείωση του χρέους μέχρι το 145% του ΑΕΠ το 2016), οι ρώσοι μελετητές θεωρούν ότι οι προγνώσεις του ΔΝΤ για μέσο ρυθμό ανάπτυξης +3,9%, έχουν μια απόκλιση της τάξης των 2,8 ποσοστιαίων μονάδων από τον πραγματικά αναγκαίο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει στην κατηγορία πολύ υψηλού ρίσκου για χρεωκοπία.
Για τη ρώσικη οικονομία, οι επιπτώσεις των σεναρίων κατάρρευσης είναι σημαντικές. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα επιφέρει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,1%, πληθωρισμό 6,7% ετησίως, μείωση της τιμής του βαρελιού πετρελαίου Brent μέχρι τα $85/βαρ. και θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές και την ισοτιμία του ρουβλιού (-10%).
Σημείωση: Η τιμή του πετρελαίου Brent για οριακή ανάπτυξη της ρώσικης οικονομίας , από μελέτες ειδικών αναλυτών και την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι περί τα $100 ανά βαρέλι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...