-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσημα να συναντηθεί με Γιουνκέρ, η άρνησή του αποτελεί διπλωματικό ολίσθημα και προσβολή της ελληνικής και ευρωπαϊκής δημοκρατίας


 
Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, στην εκπομπή της ΝΕΤ «Ενημέρωση στη ΝΕΤ»

Για την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ
-       Σήμερα έρχεται ο κ. Γιούνκερ στην Αθήνα και από το επίσημο πρόγραμμα δεν υπάρχει συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Ισχύει η πληροφορία ότι ζήτησε επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ να συναντηθεί; 
Απολύτως. Από την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ μέσω της πρεσβείας του Λουξεμβούργου είχε κατατεθεί επισήμως το αίτημα να συναντηθούμε, άλλωστε νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο προβλέπεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις.
-       Πως σχολιάζετε το γεγονός αυτό;
Το λιγότερο  ως διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα του κ. Γιούνκερ. Η απόφαση αυτή, εκ μέρους του κ. Γιούνκερ, είναι αποτέλεσμα και πιέσεων παρέμβασης κύκλων και από μεριάς της κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους του κ. Τόμσεν. Αυτή την εκτίμηση επιβεβαιώνουν και δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα η οποία προχθές κατά ακατανόητο τρόπο έγραφε ότι υπάρχει μια ασάφεια εκ μέρους του γραφείου του κ. Τσίπρα σε σχέση με την επιθυμία του να συναντήσει τον κ. Γιούνκερ. Αυτό δεν είναι αληθές.
-       Θεωρείτε ότι και η κυβέρνηση έβαλε το χέρι της για να μην συναντηθεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Γιούνκερ;
Θα σας έλεγα με κάθε επιφύλαξη πως ναι και αυτή είναι η εκτίμησή μας.
-       Πολλοί λένε ότι αυτό έχει να κάνει και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει αρνηθεί να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Μα, ακριβώς, δεν είναι το ίδιο. Οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι ανώτερη ευρωπαϊκή
υπαλληλία. Ο κ. Γιούνκερ είναι ένας υψηλόβαθμος θεσμικός εκφραστής όλης της πυραμίδας της ευρωπαϊκής διάρθρωσης. Άρα, λοιπόν, δεν σχετίζεται το ένα με το άλλο. Θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να γίνει αυτή η συνάντηση.
Ο κ. Γιούνκερ δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του θα έπρεπε να υπάρξει έντονο διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση, διότι πρόκειται για μια πράξη η οποία δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά γενικώς. Νομίζω, όμως, ότι περισσότερο κάποιοι από την κυβέρνηση συντάσσονται με τις τοποθετήσεις του περιοδικού SPIEGEL όπου λέει ότι ένας από τους πιο επικίνδυνους ευρωπαίους είναι ο κ. Τσίπρας.
Για τα σενάρια περί χρεοκοπίας
Πριν από μερικά λεπτά ο κ. Γεωργιάδης είπε επί λέξει: Ξέρετε γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο; Γιατί έχουμε χρεοκοπήσει. Εάν αυτή τη στιγμή σας έλεγα εγώ ότι έχουμε χρεοκοπήσει, είναι σίγουρο ότι αυτομάτως ένα σύστημα μιντιακό, καθοδηγούμενο από το κυβερνητικό κόμμα, ένας μηχανισμός θα είχε ενεργοποιηθεί λέγοντας ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τη χώρα. Πράγματι, ζούμε εδώ και 2,5 χρόνια κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς μερικής χρεοκοπίας. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές, υπήρξε ένα κούρεμα-αναδιάρθρωση του χρέους, με αποτέλεσμα όχι να μειωθεί το χρέος, αλλά να μεγαλώσει αυτό βέβαια είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, κυρίως όμως γιατί ακολουθείται μια πολιτική η οποία μας φέρνει όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας.
-       Πάντως αυτό απέχει από αυτό που είπαν στελέχη σας.
Αυτό που είπαν τα στελέχη μας ήταν ξεκάθαρο. Πως πρέπει να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και γι’ αυτό εναντιωνόμαστε με κατηγορηματικό τρόπο.
-       Συμφωνείτε ότι είναι διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα, όπως είπε ξεκάθαρα ο κ. Λαφαζάνης;
Ο κ. Λαφαζάνης δεν είπε κάτι τέτοιο και ίσα – ίσα είπε ότι για την περίπτωση της Ελλάδας δεν το προκρίνει και αυτό το οποίο έχουμε κατ’ επανάληψη αναλύσει είναι το εξής: Ότι ενδεχόμενη προοπτική κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, ολοκληρωτικής χρεοκοπίας και αυτό ενισχύεται με βάση την εφαρμοζόμενη πολιτική του μνημονίου είναι κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη. Απέναντι, λοιπόν, σ’ αυτήν την πιθανότητα εμείς θα έπρεπε να ζητήσουμε μια έκτακτη σύγκλιση Κορυφής στην Ευρώπη και να θέσουμε την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος αυτή τη στιγμή   δεν υπάρχει με έναν αποτελεσματικό τρόπο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαντήσουμε απέναντι στην κρίση. Αυτό σημαίνει για εμάς να παγώσει άμεσα η αποπληρωμή των ελληνικών χρεών, να υπάρξει μια προσπάθεια να επανεξετάσουμε συνολικά το θέμα της ελληνικής περίπτωσης που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αντικατοπτρίζει το συνολικότερο ευρωπαϊκό οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει και να δούμε συνολικά ως Ευρώπη, αν θέλουμε να διατηρηθεί, διότι ο εκτροχιασμός δεν θα είναι μόνο για την Ελλάδα, κινδυνεύει συνολικά το τρένο της Ευρώπης. Και το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που εμφανίζονται εδώ ως ultra ευρωπαϊστές δεν καταθέτουν ούτε μια πρόταση, ενώ εμείς το κάνουμε κατ’ επανάληψη, για το τι πρέπει να αλλάξει και στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Εμείς λέμε ότι η ΕΚΤ πρέπει να υπάρχει κάτω από τον πολιτικό έλεγχο. Από το Μάη μέχρι τον Ιούνη τα στελέχη μας ήταν εδώ και έλεγαν αυτά τα πράγματα. Μην υιοθετούμε τον παραμορφωτικό φακό της προπαγάνδας της ΝΔ. Σήμερα υπάρχει ανάγκη και αυτό επεξεργαζόμαστε και εκεί κατατείνουν όλες μας οι πρωτοβουλίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο να κατατεθεί ένα αριστερό σχέδιο ομοσπονδιακής συγκρότησης της Ευρώπης που να στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της αποτύπωσης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών και του ελέγχου των κέντρων που χαράζουν την οικονομική πολιτική, δηλαδή ελέγχου των αγορών, του τραπεζικού συστήματος, της ΕΚΤ γιατί σήμερα είναι ανεξέλεγκτα.
 Για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ
-       Ποιο είναι κατά γνώμη σας το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ;
Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Η χθεσινοβραδινή είδηση ότι τα 11,5 δις έγιναν 13 δις αποτελεί μια σφαλιάρα. Εκεί, λοιπόν, που ο πρωθυπουργός πήγαινε για να πει ότι θα πετύχει μια χαλάρωση, μια επιμήκυνση, που κατά τη γνώμη  μας επιμήκυνση όταν όλος ο πυρήνας της πολιτικής παραμένει ίδιος και όλη η φιλοσοφία δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά παράταση της ίδιας υφεσιακής πολιτικής με τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα για την κοινωνία αλλά και την οικονομία, ο πήχης κατεβαίνει και ο κ. Αβραμόπουλος ουσιαστικά έφαγε την ψυχρολουσία του μετά την συνάντηση με τον κ. Βεστερβέλε και τώρα μιλάνε ότι αυτή η επιμήκυνση ίσως υπάρξει ως ενδεχόμενο μετά τις αμερικανικές εκλογές στο βάθος του φθινοπώρου και δυο μέρες πριν απ’ αυτό το περίφημο ταξίδι προστίθενται άλλα 2 δις σ’ αυτό το αδηφάγο τέρας που λέγεται μνημόνιο.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                  22/08/2012

Προσβολή της ελληνικής και ευρωπαϊκής δημοκρατίας η άρνηση της συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ


του Κώστα Ζαχαριάδη*
Η άρνηση του κ. Γιούνκερ να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα συνιστά προσβολή της ελληνικής  και ευρωπαϊκής δημοκρατίας, προσβολή του ελληνικού λαού που με την ψήφο του ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση.
Είναι εμφανές ότι η οικονομική κρίση επιβάλλει συρρίκνωση και κρίση στο επίπεδο και την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ε.Ε.
Αν η ηγεσία της ΕΕ επιλέγει να συνομιλεί με όσους θεωρεί «βολικούς», είναι άλλη μια ένδειξη αδιεξόδου στις πολιτικές που έχουν εξοντώσει την ελληνική οικονομία και έχουν φέρει την ύφεση στην ΕΕ. Όσο και αν προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση και η ηγεσία της ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα και την ισχυρή αμφισβήτηση από όλο και μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού των ασφυκτικών ασκούμενων πολιτικών.
*Μέλους ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...