-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Οι προγραμματικές θέσεις για τον Αθλητισμό



  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παρουσίασε χθες το πλαίσιο προγραμματικών θέσεων, τις πολιτικές κατευθύνσεις και μια σειρά απαραίτητων βημάτων που αποσκοπούν στη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, με εισηγητή τον Τζούλιο Συναδινό, υπεύθυνο του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ: 
 "Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και λόγω της εφαρμογής των πολιτικών των Μνημονίων, όπως όλοι οι τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, η υγεία, η παιδεία και ο αθλητισμός έχει υποστεί τέτοιες επιπτώσεις, που φαλκιδεύουν τον χαρακτήρα του ως κοινωνικού αγαθού και συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη. Η δραματική μείωση της χρηματοδότησης του αθλητισμού, που βρίσκεται στο 40% σε σύγκριση με το 2008, η συστηματική διάλυση μιας σειράς θεσμικών, προνοιακών και οργανωτικών δομών επιτείνουν την πορεία απαξίωσης και
κατάρρευσης του αθλητικού οικοδομήματος:
            FOTO - Τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον αθλητισμό παρουσίασαν χθες οι Γιάννης Μαμουζέλος, Τζούλιος Συναδινός, Νίκος Χουντής, Τάσος Πανταζίδης και Ελ. Αυλωνίτου.
* Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός στην εκπαίδευση κατάντησαν 'γράμμα κενό'. Διαλύθηκαν τα αθλητικά γυμνάσια, μειώθηκαν οι ώρες φυσικής αγωγής στα πιλοτικά σχολεία, καταργήθηκαν οι σχολικοί αγώνες.
* Κατέρρευσαν όλα τα προγράμματα "αθλητισμός για όλους", "άθληση και υγεία".
* Οι αθλητικές ομοσπονδίες και τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία είτε οδηγούνται σε "λουκέτο" είτε παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση.
Την ίδια στιγμή όμως διατηρείται ένα σύστημα επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη, η λειτουργία του οποίου στα όρια ή εκτός της νομιμότητας τείνει να γίνει κανόνας. Ένα σύστημα που ζει αυθαιρετώντας, που έχοντας τη συναίνεση των κομμάτων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να απομυζά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον πλούτο του ελληνικού λαού και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ειδικότερα, το διαπλεκόμενο τρίγωνο "πολιτικό σύστημα - επαγγελματικό ποδόσφαιρο - γνωστοί επιχειρηματικοί κύκλοι", με τη συμβολή μερίδας των αθλητικών ΜΜΕ, παρά την ηθική και οικονομική κρίση στη οποία έχει περιέλθει, συνεχίζει να "αλληλοεξυπηρετείται" δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία.
Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ηθική κρίση στον χώρο του αθλητισμού προϋπήρξε του Μνημονίου. Η έλλειψη δημοκρατίας, η αδιαφάνεια στη λειτουργία, η αποξένωση του αθλητισμού από τις κοινωνικές ανάγκες, οι πελατειακές σχέσεις με το προσωπικό του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, η στρεβλή φιλοσοφία που κυριάρχησε με τη μίμηση του επαγγελματικού αθλητισμού, καθώς και άλλες παθογένειες ήταν αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διοίκησαν τον αθλητισμό το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. εδώ και δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει τέρμα σε αυτό τον κατήφορο. Δηλώνουμε όμως κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούμε να αναστηλώσουμε αυτό το ίδιο φαύλο σύστημα. Ήμασταν πάντα απέναντί του και εξακολουθούμε να είμαστε απέναντί του.
Έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε ένα "Ενιαίο, Κοινωνικό και Δημοκρατικό Σύστημα Αγωγής και Αθλητισμού" στη χώρα μας, με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά, συμβατό με το δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή χωρίς διακρίσεις στον αθλητισμό, στην ενεργητική ενασχόληση στη φυσική άσκηση εκεί όπου ο πολίτης ζει, σπουδάζει και εργάζεται.

Δωρεάν αθλητισμός για όλους

Δημιουργούμε, λοιπόν, ένα αθλητικό σύστημα με κριτήριο την αύξηση του αριθμού των αθλούμενων στο σύνολο της κοινωνίας. Στα πλαίσια αυτά ξεκαθαρίζουμε απολύτως τις οικονομικές σχέσεις του κράτους με τον αθλητισμό:
1. Θεσπίζουμε αυτοτελές κονδύλι για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τον κρατικό προϋπολογισμό, σταθερή ετήσια χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων βάσει αναπτυξιακής λογικής
2. Στηρίζουμε προνομιακά τον αθλητισμό στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Στηρίζουμε τις αθλητικές δράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αναδιανέμουμε τους αθλητικούς πόρους υπέρ του "αθλητισμού για όλους" και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με σαφή αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, έτσι ώστε οι αθλητικές υπηρεσίες και δραστηριότητες από το δημόσιο σχολείο, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ερασιτεχνικούς συλλόγους να παρέχονται δωρεάν και χωρίς επιβάρυνση των νέων και των οικογενειών τους.
3. Δημιουργούμε Ενιαία Αρχή Πληρωμών στα πλαίσια της ΓΓΑ, για τον αυστηρό έλεγχο των εσόδων - εξόδων των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών και την οικονομική διαφάνεια. Στις αθλητικές ομοσπονδίες παραχωρούνται ολυμπιακές - αθλητικές εγκαταστάσεις για τη στέγαση των διοικητικών τους υπηρεσιών και τον περιορισμό των ανελαστικών δαπανών. Οι κρατικές επιχορηγήσεις στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες δίνονται βάσει συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων (ανάπτυξη βάσης, μαζικότητα, αποτελέσματα), με αυστηρό έλεγχο της αξιοπιστίας των επίσημων αγωνιστικών εκδηλώσεων. Παράλληλα η πολιτεία αναλαμβάνει πλήρως την χρηματοδότηση των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών για την προετοιμασία των εθνικών ομάδων και τα έξοδα συμμετοχής σε επίσημες, διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Αποκόβουμε τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες από τον ομφάλιο λώρο της εμπορευματοποίησης, την εντατικοποίηση για το κυνήγι των μεταλλίων στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.
4. Ο επαγγελματικός αθλητισμός, όσον αφορά στις οικονομικές λειτουργίες, εμπίπτει άμεσα στις αρμοδιότητες των υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, των οικονομικών και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας και στους μηχανισμούς ελέγχου υπηρεσιών θεάματος. Καμιά άμεση, ούτε έμμεση, μέσω των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, επιχορήγηση των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών δεν επιτρέπεται. Απόλυτη τήρηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ΠΑΕ, όπως απαιτείται από κάθε ανώνυμη εταιρεία. Τροποποιούμε τον Ν. 879/79 και κάθε άλλο νομοθέτημα για τον επαγγελματικό αθλητισμό ούτως ώστε να δώσουμε θεσμικά το δικαίωμα και σε άλλες συλλογικές μορφές διοίκησης αθλητικών ομάδων να υπάρχουν και να συμμετέχουν στις μεγαλύτερες αγωνιστικές κατηγορίες χωρίς την υποχρέωση μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρείες.

Απλή αναλογική

Αλλάζουμε ριζικά το θεσμικό πλαίσιο για τον αθλητισμό:
1. Με μέτρα εκδημοκρατισμού, καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλους τους αθλητικούς φορείς, όλων των βαθμίδων. Καταργούμε κάθε αναχρονιστική διάταξη που αποκλείει και εμποδίζει τους πολίτες από τη συμμετοχή τους στους αθλητικούς φορείς. Θεσπίζουμε τον περιορισμό των θητειών των προεδρείων των αθλητικών ομοσπονδιών σε δυο και την υποχρέωση ανανέωσης των Διοικητικών Συμβουλίων κατά 30% ανά δυο θητείες.
2. Θεσπίζουμε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, την αθλητική συνέλευση σε επίπεδο δήμων και αντιπροσωπευτικά αθλητικά συμβούλια σε επίπεδο περιφέρειας. Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή γυναικών στα όργανα διοίκησης. Θεσπίζουμε τη συμμετοχή αντιπροσώπων των αθλητών και των προπονητών στα όργανα διοίκησης των αθλητικών φορέων.
3. Ορίζουμε επακριβώς την έννοια του «αυτοδιοίκητου» στον αθλητισμό. Η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, την τήρηση των συνταγματικών επιταγών, της νομιμότητας, του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου (ποινικού και αθλητικού) το οποίο υπερισχύει έναντι των κανόνων των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών. Για παράδειγμα, η πολιτεία, μέσω των ΑΕΙ, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την επιστημονική και παιδαγωγική προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού του αθλητισμού την παροχή πιστοποίησης ικανότητας άσκησης επαγγελματικών λειτουργιών. Οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες ορίζουν τα του αθλήματός τους (εκλογή οργάνων διοίκησης, αθλητική δικαιοσύνη, κανονισμοί αθλήματος, διαιτησία, αναπτυξιακά προγράμματα κ.λπ.).
4. Καταργείται ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Παραολυπιακής Επιτροπής από την κυβέρνηση. Εις το εξής όλοι, από τον πρόεδρο έως τα μέλη της, εκλέγονται από τους φορείς που την απαρτίζουν με ισότιμη δημοκρατική εκλογική διαδικασία.
5. Θεσπίζουμε τη λειτουργία μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τη διαφάνεια στον αθλητισμό και ειδικότερα στον επαγγελματικό αθλητισμό.
6. Αναδιοργανώνουμε την ΓΓΑ και επαναπροσδιορίζουμε τον ρόλο της σαν επιτελικό όργανο σχεδιασμού κι ελέγχου. Θεσπίζουμε συγκεκριμένα μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήρια. Στηρίζουμε μια παραγωγική και αποτελεσματική λειτουργία της ΓΓΑ, με αύξηση των απαραίτητων για τον σκοπό αυτό πόρων. Αναβαθμίζουμε τους αντίστοιχους τομείς του μαζικού κι ερασιτεχνικού αθλητισμού, καθώς και τους τομείς προγραμματισμού - σχεδιασμού, έρευνας και προδιαγραφών της ΓΓΑ. Εξασφαλίζουμε τη λειτουργία ενιαίου κέντρου άσκησης αθλητικής πολιτικής χωρίς επικάλυψη ρόλων και κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου.
Επαναφέρουμε στην αρμοδιότητα της ΓΓΑ τόσο τον αθλητισμό των ΑΜΕΑ, όσο και τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Αναγνωρίζουμε άμεσα την Ομοσπονδία Συλλόγων Δρομέων Υγείας, δημιουργούμε Διαδημοτικό φορέα - ομοσπονδία μαζικού αθλητισμού. Επεκτείνουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον αθλητισμό για δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών, νέων εγκαταστάσεων ερασιτεχνικού μαζικού αθλητισμού και εξειδικευμένων αθλητικών εγκαταστάσεων ΑΜΕΑ. Αναδιοργανώνουμε γραφεία ανάπτυξης και συντονισμού της φυσικής αγωγής και αθλητισμού σε περιφερειακό επίπεδο.
7. Αναβαθμίζουμε και στηρίζουμε την αθλητική έρευνα και τεχνολογία και την ιδιότητα του αθλητικού επιστήμονα. Η λειτουργία εμπειρικών προπονητών ρυθμίζεται με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και πολύ αυστηρούς όρους εκπαίδευσης και λειτουργίας σχολών προπονητών, με αρμοδιότητα των ΤΕΦΑΑ σε συνεργασία με το ΕΚΑΕ και τις ομοσπονδίες. Παρεμβαίνουμε και αλλάζουμε ριζικά τον όρο αθλητικός «παράγοντας», θεσπίζοντας την υποχρεωτική επιμόρφωση όσων ασχολούνται με αθλητικές ακαδημίες, τμήματα υποδομών, με την αγωγή και την υγεία αθλητών μικρών ηλικιών. Δημιουργούμε στα πλαίσια των ΤΕΦΑΑ, με συνεργασία των αθλητικών ομοσπονδιών, ανεξάρτητης σχολής διαιτησίας.
8. Αναδεικνύουμε τον δημόσιο αθλητικό χώρο, τον αθλητισμό για όλους. Ενισχύουμε οικονομικά, επιστημονικά και οργανωτικά τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με παράλληλη πολιτική εθελοντικών συγχωνεύσεων των σωματείων, ώστε να μπορούν να στηρίζουν τα αθλητικά σωματεία της περιφέρειάς τους, να συντηρούν τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις. Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε σύμπραξη των δήμων με αθλητικές ανώνυμες εταιρείες ή αποκλειστική μακρόχρονη παραχώρηση δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων σε ανώνυμες αθλητικές εταιρείες εις βάρος της άθλησης των πολιτών και των προγραμμάτων του μαζικού αθλητισμού.
Αξιοποιούμε όσες ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι ανεκμετάλλευτες, παραχωρώντας τις στην τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τους αναγκαίους πόρους για την εξυπηρέτηση αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων κοινωνικών δράσεων, αποτρέποντας την εκποίησή τους. Προκρίνουμε τη δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στην γειτονιά.
Ενισχύουμε τον αθλητισμό για τις γυναίκες, τις εργαζόμενες μητέρες, για πολίτες με αναπηρίες μέσα από συστηματικές κι οργανωμένες αθλητικές δράσεις. Αναπτύσσουμε σταθερές πολιτικές για την κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού των μεταναστών, των μειονοτήτων, των εξαρτημένων και φυλακισμένων πολιτών. Αναδιοργανώνουμε τα προγράμματα αθλητισμού - ψυχικής υγείας. Δίνουμε έμφαση σε συγκεκριμένες πολιτικές ενίσχυσης του εργασιακού αθλητισμού, μακριά από λογικές αντιγραφής των όρων του πρωταθλητισμού. Ενίσχυση του αθλητισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αθλητισμός και υγεία

Συνδέουμε έμπρακτα τη φυσική αγωγή στην εκπαίδευση με την υγεία. Ξεκινώντας από την προσχολική - νηπιακή ηλικία, μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση προχωρούμε σε μια σειρά παρεμβάσεων:
1. Εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων φυσικής αγωγής, με έμφαση στη βελτίωση της φυσικής και κινητικής κατάστασης των νέων και την επιστημονική παρακολούθηση της ανάπτυξης τους.
2. Επανένταξη της φυσικής αγωγής στη ζωή του σχολείου, με ικανό χρόνο στο ωρολόγιο πρόγραμμα (τουλάχιστον 3 ώρες εβδομαδιαία σε όλες τις βαθμίδες), κάλυψη των κενών σε καθηγητές φυσικής αγωγής, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, παρακολούθηση από αθλητίατρο και προληπτικό έλεγχο της υγείας των μαθητών.
3. Θεσμοθετούμε εναλλακτικές μορφές φυσικής αγωγής, συνδεμένες με τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε τους μαθητικούς ομίλους αθλημάτων τις απογευματινές ώρες.
4. Διαμορφώνουμε συγκεκριμένο σχέδιο σύνδεσης με τον σωματειακό αθλητισμό, επιστημονικό σύστημα ανάδειξης των αθλητικών ταλέντων και δημιουργία δικτύου αυτοτελών και αναβαθμισμένων αθλητικών σχολείων.
5. Συνδέουμε το σχολείο με τους αθλητικούς χώρους και θεσπίζουμε την υποχρεωτική ύπαρξη κλειστού γυμναστηρίου στις νέες σχολικές μονάδες.
Αντιμετωπίζουμε το ντόπινγκ μέσα από μια σειρά μέτρων που εδώ και χρόνια έχουμε προτείνει, σε ειδικές ημερίδες και παρεμβάσεις.
Αλλάζουμε τα πρωτοβάθμια αθλητικά σωματεία, αναδεικνύουμε τον ρόλο τους, ως ζωντανά κύτταρα άθλησης, χωρίς αναπαραγωγή των όρων λειτουργίας των αθλητικών εταιρειών. Συνδέουμε τη λειτουργία τους και με ευρύτερες κοινωνικές δραστηριότητες.
Δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους αθλούμενους και ταυτόχρονα απαλλαγή του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) από πληρωμή για τη χρήση δημόσιων και δημοτικών εγκαταστάσεων.
Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των αθλητών και σεβόμαστε τα δικαιώματα των φιλάθλων. Προωθούμε το θεσμό του συνηγόρου του φιλάθλου.
Τέλος, θέλουμε να κάνουμε ειδική αναφορά:
* Πρώτον, στην ανάγκη διάσωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγ. Κοσμά, των μοναδικών που έχουν απομείνει στην ευρύτερη περιφέρεια με μικτή χρήση σωματείων και πολιτών και την αποτροπή εκποίησης και τσιμεντοποίησης συνολικά της έκτασης του Ελληνικού. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα της δημοτική αρχής και των φορέων του Ελληνικού και ταυτόχρονα την κατηγορηματική μας αντίθεση στη πρόθεση στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της απερχόμενης κυβέρνησης να μεταφέρουν τις αθλητικές χρήσεις στο Μαρκόπουλο.
* Δεύτερον, έχουμε κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, πιστεύουμε στον δημόσιο χαρακτήρα του και διεκδικούμε τη βήμα-βήμα επαναφορά του στον δημόσιο έλεγχο.
* Τρίτον, θα θέλαμε να πούμε το εξής: Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε έχει υλοποιηθεί το 30% του ποσού επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012. Άλλο ένα 10% έχει υπογραφεί. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε επισήμως από τον νυν γγΑ κ. Μπιτσαξή, δεν προβλέπεται για όλο το 2012 να υλοποιηθεί πάνω από το 50%. Δηλώνουμε και για τον αθλητισμό αυτό που έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει δίλημμα, εάν θα πληρωθούν μισθοί - συντάξεις - λειτουργία αθλητισμού ή σε αντιδιαστολή τα τοκοχρεωλύσια σε διεθνείς τοκογλύφους.
Κλείνοντας επιτρέψτε μας ένα κάλεσμα, μια πρόσκληση ώστε όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και γνωρίζουμε πολύ καλά τι παραλαβάνουμε και τι θα αντιμετωπίσουμε. Λέμε:
Καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να επιβάλει όρους διαφάνειας, δικαιοσύνης, ορθής λειτουργίας, καμιά κυβέρνηση που φιλοδοξεί να αλλάξει κατεστημένα δεκαετιών στον αθλητισμό δεν θα μπορέσει να το πετύχει, εάν δεν έχει τη στήριξη των αγνών, ανιδιοτελών ανθρώπων του αθλητισμού, του διοικητικού προσωπικού της ΓΓΑ με την πολυετή πείρα, των λειτουργών - καθηγητών φυσικής αγωγής, των προπονητών, των αθλητών, των φιλάθλων μελών των σωματείων και των αθλητικών ομοσπονδιών, μα κυρίως κάθε πολίτη, των γονιών που κατευθύνουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, εάν ο λαός στις 18 Ιουνίου του εμπιστευθεί την κυβερνητική εξουσία θα χρειαστεί τη στήριξη της αθλητικής κοινωνίας για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και στον αθλητισμό. Από αυτές τις αρχές, από αυτό το όραμα για έναν διαφορετικό αθλητισμό δεν θα υποχωρήσουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...