-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ -ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ! - ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ -

  
ΑΡΗΣ ΜΕΣΟΥΝΤΑΣ
ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!
Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ;
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 
Συνήθως ο Αύγουστος καταγράφεται ως νεκρός πολιτικός μήνας. Ο φετεινός Αύγουστος, όμως, θα είναι εξαίρεση.Αυτόν τον Αύγουστο δεν θα είναι μόνο παχιές οι μύγες αλλά και πολύ κρίσιμες οι εξελίξεις για το μέλλον της χώρας.
 ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
Ο Α. Σαμαράς κατάφερε να πάρει απόλυτα τα ηνία της κυβέρνησης και να καταστήσει «ομήρους» αλλά, φυσικά, απόλυτα συνυπεύθυνους, τους Ε. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Και οι δύο τελευταίοι εξελίχθησαν περισσότερο σε «συμβούλους» της κυβέρνησης, παρά σε «συνεταίρους», μετατρέποντας την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης σε «ψήφο ανοχής».
 Ειδικότερα ο Φ. Κουβέλης έχει εξελιχθεί σε πρώτης τάξης «ναυαγοσώστη», μιας παραπαίουσας συγκυβέρνησης, η οποία σε κατάσταση διάλυσης και βύθισης ψάχνει συνεχώς για σανίδα σωτηρίας.
Ο «ΚΩΔΙΚΟΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ»
Η επικυριαρχία Σαμαρά επετεύχθη αφού Βενιζέλος – Κουβέλης υπαναχώρησαν πλήρως από όλες τις ενστάσεις τους για την τακτική που έπρεπε να ακολουθηθεί σχετικά με το
πακέτο μέτρων των 11,5 δις για το 2013-2014, στην πραγματικότητα 14,5-15 δις, αφού επιπρόσθετα 3 δις πρέπει να καλύψουν τις αποκλίσεις του 2012.
Συγκεκριμένα ο Ε. Βενιζέλος, και παρεμπιπτόντως ο «ισορροπιστής» Φ. Κουβέλης, τόνιζε ότι δεν έχει αντίρρηση για το πακέτο των 11,5 δις, μόνο που η κατάληξη του, πέραν του συγκεκριμένου περιεχομένου του, θα πρέπει να συνοδευθεί με την επιμήκυνση εφαρμογής του κατά δύο χρόνια και με νέο «κούρεμα» χρέους, πράγματα που, υποτίθεται, θα "διασφάλιζαν" και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Φυσικά, ούτε η επιμήκυνση ούτε ένα νέο περιορισμένο «κούρεμα» θα έδιναν απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα.
Και αυτά, όμως, για να διεκδικηθούν με κάποια προοπτική αποτελεσματικότητας, θα έπρεπε όσοι τα προτείνουν όπως οι Βενιζέλος και Κουβέλης, να διαθέτουν εναλλακτική λύση. Με δύο λόγια να μπορούν να αντιταχθούν μέχρι τέλους στον εκβιασμό της διακοπής χρηματοδότησης της χώρας από την τρόικα και της συνεπακόλουθης, ίσως, εξόδου από την ευρωζώνη.
Άλλως, ακόμα και αυτή η ατελέσφορη και περιορισμένη διεκδίκηση,ένα είδος "μίνι"  αναδιαπραγμάτευσης, γίνεται μάταιη και ίσως «μπούμερανγκ»!
Ο Α. Σαμαράς απέρριψε την πρόταση Βενιζέλου με το επιχείρημα ότι οδηγεί έξω από το ευρώ. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, έφερε ως επιχείρημα το σχέδιο «κωδικός Ιφιγένεια», μαζί με την επικοινωνία με τον Ρομπάι, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε, κατά τον Σόϊμπλε, να «θυσιαστεί» και να τεθεί εκτός ευρώ, εφόσον δεν θα εκπλήρωνε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.
ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Η επίκληση και μόνο του ενδεχόμενου διακοπής της τροϊκανής χρηματοδότησης και εξόδου από την ευρωζώνη ήταν αρκετή για να δώσουν Βενιζέλος Κουβέλης «λευκή» επιταγή στον Α. Σαμαρά.Αυτή, όμως, η «λευκή» επιταγή μπορεί να έδωσε προσωρινή ανάσα στην κυβέρνηση, συνιστά όμως και την βασανιστική ληξιαρχική πράξη του τέλους της.
ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
Τα στενά και ιδιοτελή, προσωπικά και κομματικά, συμφέροντα Βενιζέλου και εν μέρει Κουβέλη, δεν συγκλίνουν με εκείνα του Α. Σαμαρά. Το μίγμα είναι εκρηκτικό και δεν μπορεί παρά μόνο να εκραγεί, πολύ περισσότερο που η αποτυχία του πακέτου των 15 δις, θεωρείται ότι θα είναι κάτι περισσότερο από παταγώδης.Η αντι-ΣΥΡΙΖΑ μανία και ο φόβος επικράτησης του τελευταίου δεν μπορεί να αποτελούν μονίμως το συνδετικό κρίκο των «συνεταίρων» της συγκυβέρνησης.
ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΛΗΣ
Με τον Σαμαρά να οδηγεί την κούρσα, ως απόλυτος κυρίαρχος, με ομήρους αλλά συνυπεύθυνους τους ΒενιζέλοΚουβέλη, η συγκεκριμενοποίηση του πακέτου των 15 δις, βρίσκεται σύμφωνα με την τρόικα, που αναχωρεί από την Αθήνα και επιστρέφει Σεπτέμβρη, σε καλή φάση. Το πακέτο αυτό περιέχει ένα σκληρότατο μίγμα μακάβριων μέτρων και πρόκειται να οριστικοποιηθεί τελικά και να ανακοινωθεί, μάλλον, προς το τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτέμβρη!
Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η ανακοίνωση αυτού του πακέτου θα επιφέρει ένα κύμα εσωκομματικών αναταράξεων ενώ τα μέτρα που θα περιέχει πολύ δύσκολα θα ψηφιστούν, όσα χρειαστεί, από τη Βουλή!
Η δρομολόγηση και τελική ανακοίνωση αυτού του πακέτου ανοίγει την αντίστροφη μέτρηση μιας πορείας που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οδηγεί στην διάλυση της παρούσας συγκυβέρνησης και ενδεχομένως στην χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΣΑΜΑΡΑ
Ο Α. Σαμαράς, μαζί με κάποιες μερίδες της οικονομικής ελίτ, πιστεύουν ότι η αποφασιστικότητα στη λήψη του πακέτου των 15 δις, μαζί με απτά αποτελέσματα στις ιδιωτικοποιήσεις, είναι αρκετά για να διευκολύνουν τη θετική έκβαση των συναντήσεων του στα τέλη Αυγούστου με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Μέρκελ και Ολάντ!
Ο Α. Σαμαράς θεωρεί, ίσως, ότι δίνοντας «καλές εξετάσεις» και με καλή βαθμολόγηση από την τρόικα, μπορεί να αποσπάσει σε δεύτερο χρόνο τόσο την επιμήκυνση όσο και κάποια νέα διαγραφή του χρέους, δίνοντας έτσι, προοπτική και στην παραμονή στο ευρώ!
Ο Α. Σαμαράς, μηρυκάζει με ακόμη χειρότερο τρόπο τις αυταπάτες του Γ. Παπανδρέου. Και αυτό διότι είναι πολύ αμφίβολο αν οι Γερμανογάλλοι ιθύνοντες απαντήσουν θετικά στα αιτήματα Σαμαρά αλλά και το κυριότερο είναι μάλλον αδύνατον η επιμήκυνση και το «περιορισμένο» κούρεμα να προσφέρουν θετική διέξοδο.
Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ
Το βασικότερο, όμως, είναι ότι η ανακοίνωση και μόνο του πακέτου των 15 δις και ακόμα περισσότερο η εκκίνηση στη λήψη μέτρων στο πλαίσιο του, θα «νεκρώσει» την οικονομία και θα επιταχύνει την ήδη εφιαλτική ύφεση, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή στον τόπο.
Ήδη, το ΔΝΤ προβλέπει τρία ακόμη χρόνια 2013-14-15 ύφεσης!
Αυτά σημαίνουν ότι η περαιτέρω χρηματοδότηση από την τρόικα θα γίνει προβληματική, πολύ περισσότερο που θα χρειάζεται αύξηση, ενώ η κοινωνική κατάσταση μέσα στο Φθινόπωρο θα γίνει εφιαλτική και θα καταστήσει αβίωτο το χειμώνα.
Η Ελλάδα κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να εξωθηθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ειδικότερα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από την ευρωζώνη.
Η ισχυρή πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου τείνει να μετεξελιχθεί όλο και περισσότερο σε βεβαιότητα!

Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...