-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

(Π.Ε.Ν.Ε.Ν.) ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

 
Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Α’ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας, καταθέτει ως ΑΝΑΦΟΡΑ την με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2012 ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Ν.Ε.Ν.), σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων μισθών στα πληρώματα από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταιριών, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και την καταστρατήγηση της 10μηνης επάνδρωσης.
Επισυνάπτεται η Επιστολή.

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2012
Ο καταθέτων βουλευτής
Θοδωρής Δρίτσας
Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΟΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων,
Η χώρα μας και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και οι απόμαχοι της εργασίας αντιμετωπίζουν την πιο βάρβαρη και λυσσαλέα επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον των δικαιωμάτων τους το μεγάλο κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τρόικα και οι ελληνικές κυβερνήσεις που εκτελούν (ως υποτακτικοί της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας) τις μνημονιακές πολιτικές οι οποίες καθημερινά γκρεμίζουν και ισοπεδώνουν τις κατακτήσεις που κερδίσαμε με σκληρούς και δύσκολους αγώνες τα τελευταία 40 χρόνια.
Κοινωνικά, εργασιακά, οικονομικά, συνταξιοδοτικά και θεσμικά δικαιώματα αμφισβητούνται, ανατρέπονται και καταργούνται. Οι άνεργοι έφθασαν τους 1.200.000, οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις αρχίζουν από 20% έως 50%, τα φορομπηχτικά μέτρα και τα χαράτσια έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ την ήδη δραματική οικονομική κατάσταση της εργαζόμενης και λαϊκής οικογένειας. Οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται και πλέον είναι πάνω από 500.000 αυτοί που απασχολούνται σε αυτές τις μορφές εργασίας (στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) με μηνιαία εισοδήματα των 300 και 500 ευρώ!!!
Η κυβέρνηση αδίστακτα ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο με ιδιωτικοποιήσεις όσων δημόσιων υπηρεσιών έχουν απομείνει. Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η αποδυνάμωση και διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Όλα δείχνουν ότι άμεσα θα ακολουθήσει νέο μνημόνιο Νούμερο 3 το οποίο θα έχει στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τις συντάξεις, τα επικουρικά, τα εφάπαξ, τα κοινωνικά επιδόματα, τους μισθούς, την υγεία κ.α.
Ανάλογες περικοπές και μειώσεις έχει υποστεί και ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι μας οι οποίοι διαπιστώνουν ότι οι συντάξεις και το επικουρικό τους έχουν κατρακυλήσει σε επίπεδο πολύ κάτω από το 2002.
Ταυτόχρονα η ανεργία αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για το σύνολο των ναυτεργατών. Την ίδια στιγμή δεν παίρνεται κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.
Στην πραγματικότητα το εφοπλιστικό κεφάλαιο και με αυτή την κυβέρνηση (όπως με όλες τις άλλες προηγούμενα) απολαμβάνει πλήρη ασυδοσία στην επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Συνάδελφοι,

Είναι σε όλους μας γνωστό τον τελευταίο χρόνο, μαζί με όλα τα παραπάνω προβλήματα, στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας παρουσιάζεται μια συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων μισθών στην μεγάλη πλειοψηφία των εταιριών και των πλοίων (Ακτοπλοΐα, Ε/Γ διεθνών γραμμών, Πορθμεία). Κοντά και μαζί με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης 180 για τις ώρες εργασίας, την παραβίαση των ΣΣΕ και την καταστρατήγηση της   10μηνης επάνδρωσης.
Παρόμοια φαινόμενα είχαν προκύψει και στο πρόσφατο παρελθόν σε εταιρίες όπως : ΔΑΝΕ, ΣΑΟΣ, G.A FERRIES, Ηπειρωτική κ.α. Οι εφοπλιστές οδήγησαν τις εταιρίες στην πτώχευση, οι ναυτεργάτες έχασαν την δουλειά τους και για τα δεδουλευμένα τους στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα πήραν κουτσουρεμένα, μετά από πολύμηνους αγώνες, μέσω ΝΑΤ ή ακόμα χειρότερα με δικαστικές διεκδικήσεις οι οποίες είναι χρονοβόρες και χωρίς πάντα να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.
Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να επαναληφθεί, δεν θα πρέπει για άλλη μια φορά οι ναυτεργάτες να γίνουν θύματα της ασυδοσίας των εφοπλιστών και των εκπροσώπων τους που διοικούν μια σειρά ναυτιλιακές εταιρίες.

Το πρόβλημα αυτό η ΠΕΝΕΝ το έχει αναδείξει τόσο στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις όσο και με επίσημα έγγραφα προς τις εφοπλιστικές οργανώσεις και τις ναυτιλιακές εταιρίες ενώ επανειλημμένα έχουμε τοποθετηθεί στα αρμόδια όργανα της ΠΝΟ από την οποία έχει απαιτήσει να βγει από τον λήθαργο που βρίσκεται….. και επιτέλους να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει πρωτοβουλίες αλλά κυρίως να αναπτύξει αγωνιστική παρέμβαση για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών. Ήδη με ευθύνη της ηγεσίας και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτό (στην πλειοψηφία των εταιριών) να καταβληθούν στα πληρώματα  τα αναδρομικά του 2010 -2011.  Οι γνωστές δικαιολογίες και προφάσεις εν αμαρτία της πλειοψηφίας της ΠΝΟ (του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού) ότι δήθεν τα πληρώματα δεν ακολουθούν ή δεν τα διεκδικούν μάλλον φαντάζουν και είναι προκλητικές. Φαίνεται να αγνοούν το γεγονός ότι ο κλάδος μας στην ακτοπλοΐα βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, αγνοούν άραγε την ανασφάλεια αλλά και το καθεστώς των πιέσεων και εκβιασμών που υφίστανται οι ναυτεργάτες από τις εταιρίες στις  οποίες εργάζονται. Στην πραγματικότητα η ως τώρα στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ με την αδράνεια και την παθητικότητα που έχει επιδείξει έχει αχρηστεύσει ακόμη και αυτές τις γραπτές δεσμεύσεις των εταιριών για εφαρμογή της ΣΣΕ.
Η ΠΕΝΕΝ βλέποντας τους κινδύνους που διαγράφονται από την παραβίαση των ΣΣΕ (μη καταβολή δεδουλευμένων μισθών και αναδρομικών) τονίζει την ανάγκη να παρθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται για να διασφαλισθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ναυτεργατών.

Αυτό είχε την ευκαιρία ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ να το υπογραμμίσει και στον νέο Υπουργό Ε.Ν σε πρόσφατη συνάντησή τους, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του να έχουν κάνει το παραμικρό για την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή της νομιμότητας. Οι ευθύνες του Υπουργείου Ε.Ν και των υπηρεσιών του (πρώην και νυν) για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πελώριες και πρέπει εδώ και τώρα να επιβάλουν τον νόμο και να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους.
Οι εφοπλιστές καλά θα κάνουν να εγκαταλείψουν την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό, να πάψουν  να επικαλούνται για την μη εξόφληση των μισθών την κρίση, την άνοδο των καυσίμων και την καθυστέρηση της κρατικής επιδότησης για τα πλοία που εκτελούν άγονη γραμμή.
Καλούμε την ΠΝΟ, τα Ναυτεργατικά Σωματεία και τους Ναυτεργάτες πριν την λήξη της καλοκαιρινής περιόδου (μέσα στον Αύγουστο) να διεκδικήσουν αποφασιστικά την καταβολή όλων των δεδουλευμένων μισθών και των αναδρομικών αποδοχών έτσι ώστε πριν το τέλος Αυγούστου να έχουν εξοφληθεί οι οφειλόμενες αποδοχές.

Πειραιάς 27/7/2012
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...