-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Νίκος Συρμαλένιος: Η δημόσια μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση «ξηλώνεται» αργά και σταθερά
 Συρμαλένιος Νίκος  Βουλευτής Κυκλάδων
Σε σχετική ερώτηση (αρ.πρωτ.1590/11-10-2012) που κατέθεσε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στο Υπουργείo Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την «απαξίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα Δημόσια ΙΕΚ και η υποβάθμιση της εργασίας των λειτουργών τους», είναι φανερή η προσπάθεια των αρμοδίων να αποσιωπηθεί η αληθινή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ενώ μεθοδεύεται η αύξηση των διδάκτρων για τους εκπαιδευόμενους των δημοσίων ΙΕΚ, ενώ τα δημόσια IEK της χώρας έχουν αλλάξει 2 φορείς λειτουργίας (τον καταργημένο Οργανισμό Επαγγελματικής Κατάρτισης και το επίσης συγχωνευμένο ΙΔΕΚΕ) μέσα σε δύο χρόνια και βρίσκονται στον «αυτόματο πιλότο», η παραδοχή ότι η ελληνική πολιτεία επιδοτεί τα ιδιωτικά ΙΕΚ μέσω «επιταγών κατάρτισης» μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει. Στις πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες για τις διπλές συμβάσεις που πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο για τη μελέτη μεταφοράς των ΙΕΚ στις Περιφέρειες δεν υπάρχει καμία απάντηση. Πέρα από το σκάνδαλο της κατασπατάλησης κοινοτικών και ίδιων πόρων, η αποτυχία της σχεδιαζόμενης πολιτικής για  αυτή τη μετάβαση καταδεικνύεται και από τις δύο παρατάσεις που έχουν ήδη δοθεί. Εξίσου σοβαρή είναι και η διαφαινόμενη μονομέρεια της επαγγελματικής κατάρτισης που θα προσφέρεται ανά περιφέρεια σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς.
Επίσης, έπρεπε να υπάρξουν εκατοντάδες διαμαρτυρίες από ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, καταγγελίες και πιέσεις, ακόμη και από τον Συνήγορο του Πολίτη, για να ληφθεί
με μεγάλη χρονική καθυστέρηση η απόφαση από τη ΓΓΔΒΜ (Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης) και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας Δια Βίου Μάθησης) για το αυτονόητο: να πληρώνονται οι εκπαιδευτικοί με απόδειξη δαπάνης και όχι με απόδειξη παροχής υπηρεσιών για ποσά μικρότερα των 5000 ευρώ!
Επί της ουσίας, λοιπόν, στην απάντηση του Υπουργείου δεν αναφέρεται καμία πρόθεση για την οικονομική και οργανωτική στήριξη των δημοσίων ΙΕΚ, όπως και καμία ουσιαστική ενέργεια στην οποία προτίθεται να προβεί για την ομαλή και διαφανή λειτουργία τους, πέρα από δράσεις που έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια (επικαιροποίηση Οδηγού σπουδών, αναθεώρηση κανονισμού λειτουργίας) και άλλες γενικόλογες (π.χ. «σύνδεση των καταρτιζομένων με την απασχόληση»).
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ διεκδικεί την περιφερειακή ανάπτυξη με ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων. Αυτή όμως η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση λόγω Καλλικράτη χωρίς σχεδιασμό και προετοιμασία των δομών και των διαδικασιών, που συντελείται στα ασφυκτικά μνημονιακά πλαίσια της συγκυβέρνησης, δεν έχει σχέση ούτε με την περιφέρεια ούτε με την ανάπτυξη. Είναι η κερκόπορτα που ανοίγει το πεδίο για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών: καθώς οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα, θα αναγκαστούν να εκχωρήσουν τις λειτουργίες τους στα ιδιωτικά συμφέροντα,  επιβαρύνοντας κι άλλο τους πολίτες. Με δεδομένο ότι τα κονδύλια για την μεταδευτεροβάθμια  εκπαίδευση και κατάρτιση θα αυξηθούν εντυπωσιακά στα πλαίσια του ΕΥΡΩΠΗ 2020 (πρόγραμμα 2014-2020), είναι σημαντικό να υπάρξει ένα σοβαρός σχεδιασμός και μια διαφανής και αποτελεσματική εφαρμογή που θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.


25.10.2012

Συνημμένα: Η ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.Συρμαλένιος Νίκος

 Βουλευτής Κυκλάδων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νίκος Συρμαλένιος: Η δημόσια μεταδευτεροβάθμια  εκπαίδευση και κατάρτιση «ξηλώνεται» αργά και σταθεράΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...