-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Να σταματήσουν ειδικά αυτή την περίοδο οι πιέσεις των τραπεζών στις μικρές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται πλέον να επιβιώσουν.
Γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις καταγγέλλουν  αφόρητες πιέσεις και αναγγελίες πλειστηριασμών από τις τράπεζες.

Ο επιχειρηματικός κόσμος  και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πνίγονται από τα χρέη τους σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΔΕΚΟ.  Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών, τα χρέη τους σχεδόν αγγίζουν τα 200 δις ευρώ και τους σπρώχνουν ολοένα και πιο κοντά στο λουκέτο.
Οι Μικρές και οι Πολύ Μικρές επιχειρήσεις βιώνουν μία πραγματική καταστροφή σε αυτές τις
συνθήκες που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες, έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τις οικογένειες τους και τους εργαζόμενους που απασχολούν να καταδικάζονται στην πλήρη απόγνωση. Μία απόγνωση που δυστυχώς πολύ συχνά οδηγεί στην μεγαλύτερη βιαιότητα που μπορεί να προβεί ένας άνθρωπος, την αφαίρεση της ίδιας του της ζωής. Τα ίδια τα επίσημα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Οι αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονιών από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση μέχρι και το τέλος του 2011 ανέρχονται στις 1.727, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Η βίαιη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και η κατ’ επέκταση βίαιη μείωση της κατανάλωσης, δημιούργησαν συνθήκες κατάρρευσης των τζίρων των επιχειρήσεων, διαφοροποιημένης κατά κλάδο δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η μείωση της κατανάλωσης είναι 7,5 %, η αύξηση της ανεργίας στο 21,9 % (1.075.081 άτομα) και η αύξηση της ύφεσης κατά 6,5% για το 1ο τρίμηνο του 2012.
Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση της παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις αυτές έχει οδηγήσει στην απόλυτη ασφυξία στην αγορά, με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα
Και σαν να μην έφταναν αυτά, που αντιμετωπίζουν καθημερινά, δέχονται τις πιέσεις των τραπεζών για εξόφληση ή ρύθμιση των χρεών τους, όχι όμως χωρίς την προσφορά νέων περιουσιακών τους στοιχείων για διασφαλίσεις ή εγγυήσεις.
Επιπλέον με την εγκύκλιο του Υπουργείου,  με την οποία οι 60 δόσεις, που προέβλεπε το ΦΕΚ των αρχών του Φεβρουαρίου για τη ρύθμιση των χρεών στο δημόσιο, έγιναν  24, ανοίγεται ο δρόμος για  συλλήψεις και κατασχέσεις περιουσιών, μισθών και συντάξεων, για όσους χρωστάνε πάνω από 3.000 ευρώ,  ενώ πολλοί είναι εκείνοι,  που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Είναι άμεσα αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ανακούφισης για τους μικρομεσαίους και παράλληλα για την αναθέρμανση της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του  ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  προβλέπονται τα εξής :
* Διαγραφή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων μιας επιχείρησης κατά ποσοστό αντίστοιχο της μέσης μείωσης του ετήσιου κύκλου εργασιών του κλάδου δραστηριοποίησης της εταιρείας κατά την τριετία 2009-2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη μείωση για τον ίδιο κλάδο κατά την προηγούμενη τριετία.  Άμεση αναστολή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών  μέχρι τη λήψη των σχετικών αποφάσεων για τις αναδιαρθρώσεις – κούρεμα των οφειλών.
* Αξιοποίηση για την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ που αυτή τη στιγμή λιμνάζουν στις τράπεζες και δεν έχουν αξιοποιηθεί αυτά τα κεφάλαια.
*  Ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, για τη χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ώστε να στηριχθεί η απασχόληση και να τονωθεί η ανάπτυξη.
*  Αναμόρφωση – τροποποίηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ έτσι ώστε να είναι δυνατή η ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα των επιχειρήσεων, εκείνων που έχουν δυσμενή στοιχεία λόγω της κρίσης και των μνημονίων.
* Διαμόρφωση καινοτομικών τραπεζικών υπηρεσιών αλληλέγγυας αποταμίευσης και χρηματοδότησης στα πρότυπα της ευρωπαϊκής εμπειρίας για την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων υψηλής κοινωνικής χρησιμότητας όπως νέες επιχειρήσεις της συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας, μεγάλα έργα υποδομής για ΑΠΕ και πράσινες επιχειρηματικές δραστηριότητες, επιχειρήσεις οίκο-τουρισμού,  καινοτομικές επιχειρήσεις νέων επιστημόνων έντασης γνώσης, συνεταιρισμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιολογικές καλλιέργειες, κλπ



Ράνια Ιωσηφίδη
ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ: Γραμματεία Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής
Τομέας Μ&ΠΜΕ-Επ.
κιν:6941-491360
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...