-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Οι πολιτικές της κυβέρνησης αγνοούν τη νησιωτικότητα και διαλύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τοποθέτηση στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών Περιοχών
Οι πολιτικές της κυβέρνησης αγνοούν τη νησιωτικότητα και διαλύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής νησιωτικών περιοχών της Βουλής με θέμα τα ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
« Η συζήτηση αυτή που καλώς προκλήθηκε από τον Επιμελητηριακό Όμιλο Νήσων, δεν έχει κανένα νόημα να επαναλαμβάνεται στη Βουλή κατά διαστήματα, χωρίς η Επιτροπή μας να έχει νομοθετικό και όχι μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Τα θέματα που μπαίνουν και οι διεκδικήσεις των Επιμελητηρίων και των συλλόγων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σωστά και τα έχουμε συνεχώς υποστηρίξει και κοινοβουλευτικά με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας.
Το κυρίαρχο όμως ζήτημα που αναδεικνύεται από την κυβερνητική πολιτική είναι, πρώτον, ότι δεν σέβεται καθόλου τη νησιωτικότητα, αφού τα μέτρα των μνημονίων των τεσσάρων τελευταίων χρόνων, έχουν πλήξει οριζόντια όλη τη χώρα, χωρίς καμιά εξαίρεση των νησιών – αντίθετα ισοπεδώνουν την όποια περιφερειακή ανάπτυξη με το κλείσιμο υπηρεσιών, ΔΟΥ, ΙΚΑ κλπ – και δεύτερον, συρρικνώνουν έως διαλύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.
Χαρακτηριστικά δείγματα πολιτικών, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, τα εξοντωτικά φορολογικά πρόστιμα, η υποχρεωτική ένταξη τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, το δυσβάστακτο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, η ανυπαρξία και η υποστελέχωση γραφείων του ΟΑΕΕ, η υποχρέωση μηνιαίας θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας κλπ.
Αποτέλεσμα των παραπάνω πολιτικών είναι το δυσβάστακτο κόστος των
μετακινήσεων των πολιτών από το νησί τους στη Σύρο ή στον Πειραιά, το λουκέτο σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, η ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων και η μη κάλυψη τους από στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επίσης, από τη στιγμή που στις Κυκλάδες υπάρχουν μόνο τέσσερα Κέντρα Πολιτικής Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, υπάρχει τόσο αδυναμία πραγματικής καταγραφής της ανεργίας, όσο και στρεβλή εικόνα που οδηγεί σε εξαίρεση ή και στη μη διεκδίκηση προγραμμάτων χρηματοδότησης, όπως το youth guarantee.
Κατά τη γνώμη μας, η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. δεν μπορεί αποκλειστικά να παίρνει υπόψη μόνο το ΑΕΠ κάθε περιοχής, όταν το Ν. Αιγαίο αποτελείται από πολλά νησιά διαφορετικής ανάπτυξης, αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής και επιχειρηματικότητας.
Επίσης άμεσα θα πρέπει να ρυθμιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις των μικρών νησιών που ενώ έχουν καταβληθεί στον ΟΓΑ, με το πέρασμα τους στον ΟΑΕΕ, όχι μόνο δεν υπολογίστηκαν, αλλά τους επιβλήθηκαν και τα πρόστιμα της μη καταβολής τους. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις των οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μείωση του ύψους των εισφορών κατά 50 % ή για πληρωμή τους μόνο για ένα εξάμηνο, αφού οι επιχειρήσεις αυτές, είναι καθαρά εποχιακές».
   21/2/2014 


Συρμαλένιος Νίκος
Βουλευτής Κυκλάδων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...