-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά. Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ.

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων 
Η ανακοίνωση των βαθμολογιών είναι το προτελευταίο επεισόδιο στην μαραθώνια κούρσα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους μαθητές/-τριες και τις οικογένειές τους.
Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που τα κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία, όπως και σε εκείνα που, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, συνάντησαν σοβαρά εμπόδια στην περαιτέρω εκπαιδευτική τους πορεία λόγω των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και που οξύνονται συνεχώς λόγω των κυβερνητικών μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Ειδικά φέτος οι υποψήφιοι και υποψήφιες είχαν να αντιμετωπίσουν και πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησαν οι πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων  με  καταστροφικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Σε μια σχολική χρονιά κατά την οποία 
καταργήθηκαν ακόμη και οι πιο υποτυπώδεις δομές στήριξης των μαθητών που συναντούν δυσκολίες στο σχολείο, οι φωτοτυπίες αντικατέστησαν τα σχολικά βιβλία, τα  θέματα των εξετάσεων ήταν αυξημένης δυσκολίας σε αρκετά μαθήματα και παράλληλα η παραπαιδεία ανθεί, γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι η παιδεία και η γνώση έχει μετατραπεί από δημόσιο αγαθό σε προνόμιο για  λίγους.
Και το ακόμη πιο τραγικό είναι ότι λόγω της κυβερνητικής πολιτικής  στα ΑΕΙ οι υποψήφιοι /ες συμμετείχαν σε εξετάσεις χωρίς να γνωρίζουν αν η σχολή στην οποία θα επιτύχουν μετά από τόσους κόπους και θυσίες θα μπορεί να λειτουργήσει το Σεπτέμβριο.
Το τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τη θέση του πως η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους/-ες όσους/-ες το επιθυμούν αποτελεί εφικτό και αναγκαίο κοινωνικό στόχο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.  Επισημαίνουμε, επιπλέον, ότι η απόκτηση διπλωμάτων και πτυχίων, πέρα από το αυτονόητο θετικό της ουσιαστικής μόρφωσης, δεν εξασφαλίζει, δυστυχώς, πρόσβαση σήμερα σε αξιοπρεπή εργασία, ενώ η πολιτική που εφαρμόζουν οι διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις  οδηγούν ολοένα και περισσότερους νέους στην ανεργία, στην υποαπασχόληση και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις ή, ακόμη χειρότερα, στην μετανάστευση.
Εμείς, όπως δεσμευτήκαμε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, μέσα και έξω από την Βουλή,  για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και για μια δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που θα παρέχεται ισότιμα σε όλες και όλους χωρίς διακρίσεις και ταξικούς φραγμούς, γιατί για μας  η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό.

Τμήμα Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...