-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Στα δύο οι "τρεις" για το χρονοδιάγραμμα των μέτρων


 
 Με μια μείζονα κυβερνητική κρίση σε εξέλιξη και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, οι αρχηγοί που συγκροτούν την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά συναντώνται εκ νέου σήμερα το απόγευμα στο Μαξίμου για τα μέτρα-σοκ των 11,5 δισ. ευρώ. Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται από χθες σε ανοιχτή αντιπαράθεση και έχουν... διαλέξει ρόλους, αφού εσχάτως, ο Ευ. Βενιζέλος ανακάλυψε ότι διαφωνεί με τα μέτρα που ο ίδιος συμφώνησε στο πλαίσιο του Μνημονίου 2, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου. “Ισορροπία τρόμου” τηρεί η ΔΗΜ.ΑΡ. και ο Φ. Κουβέλης.
Συναντώνται σήμερα οι αρχηγοί. Όλα τα μέτρα "εδώ και τώρα" θέλει ο Αντ. Σαμαράς, "σε δόσεις" οι Ευ. Βενιζέλος, Φ. Κουβέλης
Η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα μπορεί να κρίνει ακόμη και το μέλλον της κυβέρνησης, καθώς οι τρεις πλευρές που στηρίζουν την κυβέρνηση βρίσκονται σε πορείες αποκλίνουσες, εξαιτίας του βαρέος πολιτικού και κοινωνικού κόστους των νέων μέτρων.
Μάλιστα, χθες, Ευ. Βενιζέλος και Μαξίμου διασταύρωσαν ακόμη και δημοσίως τα ξίφη τους, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε αιφνιδίως, μέσω κύκλων του, ότι δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και με τα οποία απολύτως συμφωνεί ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς.


Εκβιασμοί Μαξίμου
Εξάλλου, ο Αντ. Σαμαράς πιέζει κατά το δυνατόν το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. να άρουν τις
ενστάσεις τους για συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και για τη λήψη τους σε δύο δόσεις (τα δύσκολα από το 2015), ώστε να μην μπουν σε τροχιά σύγκρουσης οι σχέσεις της Ελλάδας με την τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, πρωθυπουργικοί συνομιλητές μετέδιδαν χθες ότι “ο Στουρνάρας δεν έχει χρήματα να πληρώσει μισθούς στις 8 Αυγούστου”, ενώ με μελανά χρώματα περιέγραψε τα ταμειακά διαθέσιμα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, χθες στη ΝΕΤ. Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι το ταμείο του Δημοσίου είναι μείον και πώς τα διαθέσιμα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Οι εν λόγω “προειδοποιήσεις” δεν στρώνουν μόνο το χαλί των νέων μέτρων, ώστε να γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία, αλλά αφορούν κυρίως τους δύο κυβερνητικούς εταίρους που “χρονοτριβούν”, όπως τούς κατηγορούν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, που προέρχονται από τη Ν.Δ. Εξάλλου, χθες, το Μαξίμου επιμελώς “άδειασε” τον Ευ. Βενιζέλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δήλωσή του, προανήγγειλε ότι “τα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο”, ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προτρέψει τους δημοσιογράφους “να μην μιλούν για μέτρα”...
Ο πρωθυπουργός φέρεται να μοιράζεται τους ίδιους φόβους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Χθες το πρωί, εξάλλου, ο Αντ. Σαμαράς είχε αιφνίδια και εκτός προγράμματος συνάντηση με την τρόικα, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι οι “τροϊκανοί” πήγαν στο Μαξίμου για να δοθούν “εξηγήσεις”. Οι ίδιες πηγές, πάντως, κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους για το αν... εξηγήσεις έδωσε ο πρωθυπουργός στους υπαλλήλους των δανειστών ή για το αν οι εξηγήσεις αυτές ήταν αμοιβαίες. Όπως και να 'χει, κατά πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να επεσήμαναν στον Αντ. Σαμαρά ότι “δεν υπάρχει άλλος χρόνος” και μετέδωσαν στον πρωθυπουργό τη δυσφορία των θεσμικών εταίρων της χώρας για τη “χρονοκαθυστέρηση” στις διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων.

Επίθεση Βενιζέλου κατά τρόικας...
Πάντως, όπως έδειξε χθες ο Ευ. Βενιζέλος, μάλλον δεν... υπολογίζει τις “απειλές” Στουρνάρα-Σταϊκούρα περί εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων. Αντιθέτως, υπό το βάρος του τεράστιου πολιτικού κόστους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διάλεξε χθες τον... ρόλο του κακού, εμμένοντας ότι δεν μπορεί να στηρίξει μέρος των μέτρων. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στη χθεσινή του συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στους εκπροσώπους των δανειστών τους ενδοιασμούς και τις αντιρρήσεις του για ένα μέρος των μέτρων των 11,5 δισ., αυτό που αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων. “Είναι δύσκολο να δώσω τη συναίνεσή μου σε μέτρα 6 δισ. ευρώ που αφορούν μισθούς και συντάξεις”, φέρεται ειπών στους “τροϊκανούς” ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


... και κατά Σαμαρά
Ωστόσο, ο Ευ. Βενιζέλος δεν περιορίστηκε μόνο στη διαφαινόμενη διαφωνία με την τρόικα. Μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του με τους κ.κ. Μαζούχ, Μορς και Τόμσεν, ο πρόεδρος του κόμματος κατήγγειλε ότι “η συνάντησή του με την τρόικα ήταν εξαρχής υπονομευμένη”. Με τη φράση αυτή, ο Ευ. Βενιζέλος ουσιαστικά “φωτογράφισε” τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, είχε συναντηθεί νωρίς το πρωί με τους εκπροσώπους των δανειστών.


Δημόσια αντιπαράθεση
Σαν να μην έφταναν αυτά, η αντιπαράθεση μεταξύ του Μαξίμου και του Ευ. Βενιζέλου έγινε δημόσια. Αφορμή στάθηκε ένα non paper (άτυπη ενημέρωση) κύκλων του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο εκφράζεται η διαφωνία του Κινήματος στα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. “Αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δισ., από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά και θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής”, σημείωσαν οι εν λόγω κύκλοι του Ευ. Βενιζέλου. “Τα 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν, σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ τον χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020... Μας ζητείται κάτι που βρίσκεται εκτός μακροοικονομικού πλαισίου, για λόγους πολιτικούς, συμβολικούς ή και 'παιδαγωγικούς'”, σημείωναν οι ίδιες πηγές, που κατέληγαν ως εξής: “Είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα -κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο-, κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό. Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση”.
Το εν λόγω non paper της Ιπποκράτους προκάλεσε τη δημόσια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο για έλλειψη ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης.
«Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της», είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Κεδίκογλου.


Ανησυχία εκφράζει η ΔΗΜ.ΑΡ.
Ενώ, λοιπόν, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επικίνδυνο για τη συνοχή της κυβέρνησης μπρα ντε φερ μεταξύ Μαξίμου και Ιπποκράτους, την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα εκφράζουν κύκλοι της ΔΗΜ.ΑΡ. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν, ευλόγως, ότι βρίσκονται πολύ κοντύτερα στις απόψεις του Ευ. Βενιζέλου και σημειώνουν ότι “διεξάγεται μια πολύ σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα”. Ωστόσο, στους κόλπους του κόμματος του Φ. Κουβέλη επικρατεί η εκτίμηση ότι αυτή τη φορά, η τρόικα δεν θα δεχθεί αιτήματα για όποιου είδους “διευκολύνσεις”, αν πρώτα δεν εφαρμοστούν κατά κεραίαν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από το Μνημόνιο 2.

Επισπεύδονται τα ταξίδια Σαμαρά;
Με δεδομένο, πάντως, το κακό κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στο Μαξίμου εξετάζεται η πρόταση Βενιζέλου να μεταφερθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της. Να επισπευσθούν, δηλαδή, ορισμένα ταξίδια του Αντ. Σαμαρά προς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε ο πρωθυπουργός να συναντηθεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο (25 και 26 Αυγούστου) με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αν. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, με θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε., αλλά και με την Κρ. Λαγκάρντ και τον Μ. Ντράγκι, επικεφαλής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...