-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα λιμάνια

 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Ρόδος 16/8/2012
 Τα μεγάλα εγκλήματα γίνονται σε περιόδους διακοπών και εορτών. Έτσι και η τρόικα εσωτερικού αποφάσισε να ξεπουλήσει 23 σημαντικά λιμάνια μέσα στο 15αύγουστο. 
Ιδιαίτερα για τη Δωδεκάνησο το πλήγμα είναι τριπλό και ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αποφάσισαν να ξεπουλήσουν τα δύο κομβικά λιμάνια του νομού Κω και Ρόδου και τον σημαντικότερο τουριστικό λιμένα, αυτό του Μανδρακίου. Η παραχώρηση των λιμανιών σε ιδιώτες θα αποτελέσει πλήγμα για την ακτοπλοΐα δεδομένου ότι η τιμολογιακή πολιτική θα καθορίζεται από τους ιδιώτες με απρόβλεπτες συνέπειες για το κόστος των εισιτηρίων, σε συνδυασμό με το ξεπούλημα των αεροδρομίων όπου κι εκεί θα έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα.  Αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της τιμής  των εισιτηρίων από και προς τα νησιά μας.
  Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι οποιαδήποτε σκέψη για μεταφορικό ισοδύναμο και άλλα αντίστοιχα μέτρα πετιέται στο καλάθι των αχρήστων.
Τα λιμάνια αυτά αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες των αντίστοιχων Δημοτικών
Λιμενικών Ταμείων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των λιμανιών των μικρών νησιών. Είναι προφανές ότι με την εκποίηση των κερδοφόρων λιμανιών τα μικρότερα νησιά θα στερηθούν αυτούς τους πόρους με αποτέλεσμα την υποβάθμιση ή και την διάλυση των λιμενικών τους εγκαταστάσεων.
 Το θέμα όμως είναι ταυτόχρονα και εθνικό. Με το ξεπούλημα των μεγάλων λιμανιών και αεροδρομίων του Νομού, η τουριστική πολιτική στα νησιά μας θα εξαρτάται αποκλειστικά από ξένα επενδυτικά funds τα οποία θα ελέγχουν ποιοί και πότε θα προσεγγίζουν το νομό μας. Αντίστοιχα, υπάρχει το ακραίο, πλην υπαρκτό, σενάριο, τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα να ασκούν πιέσεις προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη με το κλείσιμο των εισόδων σε Ρόδο και Κω.

 Δυστυχώς η τρόικα εσωτερικού, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με αυτές τις αποφάσεις  βάζει ταφόπλακα σε οποιαδήποτε σκέψη για αναπτυξιακή νησιωτική πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των νησιωτών και την ανακούφισή τους  από τα υπέρογκα κόστη μετακίνησης και μεταφοράς των αγαθών. Η τρόικα εσωτερικού για μια ακόμη φορά αποδεικνύει τη σταθερή προσήλωση της στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων που την εγκατέστησαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
 Η παράδοση κρίσιμων λιμανιών  της ελληνικής περιφέρειας σε ιδιωτικά συμφέροντα υποθηκεύει την τοπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του τόπου, ενώ  προκαλεί μείζονα και πολυποίκιλα  προβλήματα  ασφάλειας για  τη χώρα. 
Η εκποίηση της Ελλάδας διαμορφώνει μια χώρα προτεκτοράτο, μια μπανανία, για τα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί ούτε αναγνωρίζει τετελεσμένα στο ξεπούλημα της χώρας.
Η Συντονιστική Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νότιας Δωδεκανήσου
 ---------
 Τα λιμάνια και μάλιστα σε τουριστικές περιοχές παίρνουν σειρά στο κύμα ξεπουλήματος-εξπρές που προωθεί η τριμερής κυβέρνηση.Μετά και τα ΕΛΤΑ η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι μεταφέρεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους – μέσω συμβάσεων παραχώρησης – κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων της χώρας.
Η σχετική απόφαση ελήφθη από τη Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.Ειδικότερα πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε: Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Άλιμο, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει σύντομα στη βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα αίρει 72 εμπόδια και νομικά κωλύματα για τις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα στο ξεπούλημα μεγάλων ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας.
-Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Λαφαζάνης, η παράδοση κρίσιμων λιμανιών της ελληνικής περιφέρειας σε ιδιωτικά συμφέροντα υποθηκεύει στην κερδοσκοπία την τοπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του τόπου, ενώ προκαλεί μείζονα και πολυποίκιλα προβλήματα ασφάλειας για τη χώρα.
Η εκποίηση της Ελλάδας επισήμανε, διαμορφώνει μια χώρα προτεκτοράτοκαι μπανανία για τα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών μας, καθώς δεν νομιμοποιεί ούτε αναγνωρίζει τετελεσμένα στο ξεπούλημα της χώρας.
ΠΗΓΗ: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...