-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

«Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για το πλωτό πολυϊατρέιο που εξυπηρετεί τις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας των απομακρυσμένων νησιών του Ν. Αιγαίου».



  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης και Νίκος Συρμαλένιος 
κατέθεσαν  στις 31 Ιουλίου, ερώτηση στη Βουλή, που απευθύνεται στους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας, σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας του πλωτού πολυϊατρείου στα απομακρυσμένα νησιά του νοτίου Αιγαίου.
  
     Στη γραπτή τους ερώτηση, οι δύο βουλευτές ανέφεραν την πολύπλευρη και σημαντική δραστηριότητα του πλωτού πολυϊατρείου και τη σημασία του για τον πληθυσμό της Δωδεκανήσου. Το συγκεκριμένο θέμα, αφορά στο «Δελφίνι της ζωής και της Ελπίδας», όπως είναι γνωστό στους νησιώτες το πλωτό Κέντρο Υγείας, που είναι άρτια εξοπλισμένο με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και σύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα, παρέχοντας σημαντικές πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες στα ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου. 
    Το πλωτό πολυϊατρείο είναι στελεχωμένο με τις παρακάτω ιατρικές ειδικότητες: παθολόγου, οφθαλμιάτρου, παιδιάτρου, πνευμονολόγου, γυναικολόγου, οδοντιάτρου, ορθοπeδικού και καρδιολόγου, καθώς και με το αντίστοιχο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Διαθέτει επίσης ακτινολογικό και βιοχημικό- αιματολογικό εργαστήρια. 
    
    Το πλωτό πολυϊατρείο, ανήκει στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΓΑΛΗΝΟΣ της
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και λειτουργεί με σκοπό την δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Δωδεκανήσου, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή ερήμωσης αυτών των νησιών. 


 Παρέχει περιοδικά και σε μηνιαία βάση, υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, καλύπτοντας τα νησιά της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου: Σύμη, Κάσο, Διαφάνι και Πηγάδια Καρπάθου, Αρκιούς, Αγαθονήσι Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Τήλο, Χάλκη και Καστελόριζο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο  μέσος όρος των εξεταζομένων ετησίως, ξεπερνούσε τους 4.000 κατοίκους (11,3% παιδιά, 33,2%, ενήλικες και 55,5% υπερήλικες και ΑΜΕΑ).


Στην ερώτηση σημειώνεται ότι, το σύμπλεγμα των νησιών που καλύπτει το πλωτό πολυϊατρείο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία που βρίσκονται οι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, καθώς ότι τα νησιά έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και τα μικρότερα εξ’ αυτών, αντιμετωπίζουν εντονότατα προβλήματα πληθυσμιακής συρρίκνωσης.

 Η ερώτηση αφορά στη διακοπή λειτουργίας του «Δελφινιού Ζωής και Ελπίδας». Πρόσφατα, μετά από υπερδεκαετή παροχή των παραπάνω υπηρεσιών, το Ελεγκτικό Συνέδριο - Υπηρεσία Επιτρόπου νομού Κυκλάδων δεν ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση για την συνέχιση της χρηματοδότησης της ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με αποτέλεσμα την διακοπή παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών.

             Οι υπουργοί ερωτώνται αν
  α) προτίθενται να παρέμβουν αρμοδίως συνδράμοντας ουσιαστικά στην έγκαιρη επίλυση των γραφειοκρατικών εμποδίων, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η παροχή των προαναφερομένων ιατρικών υπηρεσιών του πλωτού πολυϊατρείου στα απομακρυσμένα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου, 
   β) αν προτίθενται να ενισχύσουν την υγεία στα απομακρυσμένα ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, εντάσσοντας το πλωτό πολυϊατρείο στις δομές παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τέλος γ) αν σκοπεύουν να στηρίξουν της εφαρμογή της καινοτόμου αυτής δράσης και στα νησιά των Κυκλάδων.






Δημήτρης Γάκης
Βουλευτής Δωδεκανήσου
Νίκος Συρμαλένιος
Βουλευτής Κυκλάδων
                                                                                                                                 1.08.12
                                                                                                                                                                              
                                                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...