-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ισχυρές επιχειρήσεις φεύγουν – Επιτυχημένα παραγωγικά πρότυπα ξεπουλιούνται


--Το 2013 θα ληφθούν τα 9 από τα 13,5 δις μνημονιακά μέτρα
Ακόμα και στο ασφυκτικό πλαίσιο του μνημονίου στο οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κινείται δεν διαπραγματεύεται ούτε καν για όσα η ίδια διατείνεται ότι επιδιώκει. Φαίνεται ότι για την συγκυβέρνηση το γεγονός ότι η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα που δεν επιβάλλει ριζικό επανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής.  
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που η ίδια διαρρέει, συγκυβέρνηση συμφώνησε, υπό την πίεση της τρόικας, να λάβει το 2013 τα 9 δις από τα 13,5 δις των νέων μέτρων του δεύτερου μνημονίου. Έτσι προσθέτει στη χρονιά αυτή επιπλέον 1,5 δις μέτρα, εκ των οποίων το 1 δις αφορά σε περικοπές συντάξεων. Αν ισχύσει αυτό, η επιμήκυνση πρακτικά ακυρώνεται, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων θα έχουν ληφθεί το 2013. Η κυβέρνηση συμφωνεί μάλιστα την στιγμή που η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Τόκιο τάχθηκε δεύτερη φορά δημοσίως υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και της ανάγκης νέους «κουρέματος» του εναπομείναντος δημόσιου χρέους.   
Το χειρότερο όλων όμως είναι το γεγονός ότι η συμφωνία της συγκυβέρνησης να λάβει το 2013 μέτρα ύψους 9 δις ευρώ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ύφεση και  την εφιαλτική ανεργία , η οποία σημειωτέον καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πράγματι, σύμφωνα με νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο η ανεργία στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 25,1%, το υψηλότερο μέχρι σήμερα, αλλά και πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Κάθε εργάσιμη ημέρα πλέον χάνουν την εργασία τους πάνω από 1.500 άτομα. Η πραγματική ανεργία υπολογίζεται ήδη σε πάνω από 30%. Δηλαδή άνεργοι είναι πλέον ένας στους τρείς. Αυτή η εφιαλτική κατάσταση όμως φαίνεται ότι δεν πτοεί την συγκυβέρνηση και την τρόικα που να συνεχίζουν να σχεδιάζουν μέτρα ικανά να
καταβαραθρώσουν ακόμη περισσότερο την ελληνική κοινωνία και οικονομία. 

--Ισχυρές επιχειρήσεις φεύγουν – Επιτυχημένα παραγωγικά πρότυπα ξεπουλιούνται
Η πολιτική του Μνημονίου όχι μόνο νέες επενδύσεις δεν μπορεί να φέρει , αλλά αντιθέτως διώχνει από την Ελλάδα ισχυρές επιχειρήσεις όπως η ΦΑΓΕ και η Coca Cola Τρία Έψιλον ενώ παράλληλα καταστρέφει, ξεπουλώντας, άκρως επιτυχημένα παραγωγικά πρότυπα όπως αυτό της Δωδώνης.   
Το μνημόνιο υποτίθεται ότι αποκαθιστά το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ύφεση που δημιούργησε είναι τόσο βαθειά ώστε η καταστροφή και η αποσταθεροποίηση που αυτή έχει επιφέρει (κυρίως στον χρηματωπιστικό τομέα, αλλά όχι μόνο) δίνει λαβή σε μεγάλες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους και τις μετοχές τους στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, τελευταία παραδείγματα η ΦΑΓΕ και η Coca Cola 3Ε. Επισημαίνουμε ότι παρόλο που το μνημόνιο υποτίθεται ότι προωθεί τον εξαγωγικό επαναπροσανατολογισμό της ελληνικής οικονομίας, οι εν λόγω εξαγωγικές εταιρείες παραδέχονται ότι μεταφέρουν έδρες και μετοχές στο εξωτερικό ακριβώς για να διευκολύνουν τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές επιλέγουν να φύγουν σήμερα, παρόλο που έμεναν τα προηγούμενα χρόνια με τους σαφώς υψηλότερους μισθούς και φορολογία, πράγμα που δείχνει το πόσο έωλα είναι τα συναφή μνημονιακά επιχειρήματα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι η κορυφή του παγόβουνο καθώς τα χρόνια του μνημονίου έχουν φύγει από την Ελλάδα δεκάδες δις καταθέσεων και επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ παράλληλα οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου μειώθηκαν την τριετία 2010-2012 κατά 45%, παρόλο που αυτές είχαν ήδη μειωθεί την διετία 2008-2009 κατά 20%. Τέλος αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ενώ προεκλογικά ισχυροί οικονομικοί κύκλοι εκβίαζαν ότι θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου αυτές που τις οδηγούν στο εξωτερικό.

 Κι ενώ οι ισχυρές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα, οι δογματικοί του μνημονίου έχουν βαλθεί να ξεθεμελιώσουν τα πάντα, ακόμη και επιτυχημένα παραγωγικά μοντέλα όπως αυτό της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης, για την οποία σχεδιάζεται το ξεπούλημά της σε ιδιώτες. Τον σχεδιασμό διευκολύνει η ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας από επιτήδειους μεγαλοτραπεζίτες. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα μεταβεί τη Δευτέρα στα Ιωάννινα προκειμένου, μεταξύ άλλων, να στηρίξει τους αγώνες των κτηνοτρόφων και των άλλων κατοίκων της Ηπείρου για να διασωθεί η Δωδώνη. Επισημαίνουμε ότι η συγκυβέρνηση προχωράει αδίστακτα στην καταστροφή αυτού του άκρως επιτυχημένου παραγωγικού προτύπου παρόλο που η ανεργία στην Ήπειρο είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα.    

--Την κυβερνητική αποσύνθεση αντικατοπτρίζει η κατάθεση για τη «λίστα Λαγκάρντ» του απολογούμενου κ. Βενιζέλου.
Απολογούμενος και προσπαθώντας να ρίξει αλλού τις βαρύτατες ευθύνες του κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος για την «λίστα Λαγκάρντ» στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην Βουλή. Η εν λόγω παρουσία του κ. Βενιζέλου αντικατοπτρίζει γλαφυρά όχι μόνο τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ αλλά και την αποσύνθεση της συγκυβέρνησης, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί μετά την επικείμενη ανακοίνωση των ιδιαίτερα σκληρών, αντικοινωνικών μέτρων. 


--Ανατροπή πολιτικού σκηνικού με ευρεία πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.
Πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού καταγράφεται στο Βαρόμετρο της Public Issue, το οποίο, παρόλο που δεν αναφέρει πρόθεση ψήφου ή εκτίμηση εκλογικής επιρροής, περιλαμβάνει την παράσταση νίκης όπου ο ΣΥΡΙΖΑ (48%) υπερτερεί της ΝΔ (33%) και μάλιστα με διαφορά 15 εκατοστιαίων μονάδων. Στην προηγούμενη μέτρηση του Σεπτεμβρίου μπροστά ήταν η ΝΔ με 2 μονάδες διαφορά. Επισημαίνουμε ότι παρόλο που η παράσταση νίκης αποτελεί το μόνο ιστορικά αδιάψευστο στοιχείο των δημοσκοπήσεων, τα φιλομνημονιακά ΜΜΕ αποκρύπτουν ή υποβαθμίζουν τη σημασία του εν λόγω δημοσκοπικού ευρήματος, πράγμα που δείχνει το πόσο οριστικό είναι το διαζύγιο που έχουν λάβει τα ΜΜΕ αυτά από  την αντικειμενική ενημέρωση και το σεβασμό των αναγνωστών και τηλεθεατών τους.   

--Σοβαρό πρόβλημα για τη δημοκρατία ο ρόλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης / Αδιανόητη προσχώρηση του υπουργείου εσωτερικών στη ρατσιστική ιδεολογία αναφορικά με το ζήτημα της καταγραφής νηπίων στους παιδικούς σταθμούς με βάση την καταγωγή τους.
Θύλακες μέσα στην ΕΛΑΣ λειτουργούν πια ως υπερασπιστές και προστάτες  των ρατσιστικών και σκοταδιστικών επιθέσεων της ΧΑ. Τα φαινόμενα προσαγωγών των θυμάτων και όχι των αυτουργών δολοφονικών ρατσιστικών επιθέσεων, η ανενόχλητη βιαιοπραγία μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις όπως αυτές στο θέατρο Χυτήριο και η ανενόχλητη δράση των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου σε όλη τη χώρα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Την ίδια ώρα, τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ και η δημοσιοποίηση ονομάτων και φωτογραφιών συλληφθέντων σε διαδηλώσεις δείχνουν ότι η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου κλείνει το μάτι στον εξτρεμισμό, τρομοκρατεί και ηγείται του αντιδημοκρατικού κατήφορου της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, η ρατσιστική ιδεολογία μετατρέπεται σε επίσημη κρατική πολιτική. Το υπουργείο εσωτερικών συμμορφώνεται στις υποδείξεις της ΧΑ για την στοχοποίηση νηπίων. Η ΧΑ, αυτή η θρασύδειλη ναζιστική συμμορία, αντί να διαμαρτύρεται για το έγκλημα εναντίον του λαού με τη μνημονιακή διάλυση των δομών προσχολικής αγωγής, κάνει το «παπί» και επιχειρεί να δώσει φιλί σωτηρίας στους δυνάστες της χώρας, γενικεύοντας τον πόλεμο μεταξύ των φτωχών και τον νόμο της ζούγκλας «όλοι εναντίον όλων».

Είναι χρέος πλέον κάθε δημοκράτη να σηκώσει το ανάστημά του απέναντι στην αγαστή συνεργασία της μνημονιακής και ναζιστικής βαρβαρότητας. Καλούμε όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες να αποτρέψουν σε κάθε επίπεδο την εμπέδωση της ρατσιστικής ιδεολογίας και να στρέψουν τον λαό σε έναν ενωτικό αγώνα απέναντι στους πλούσιους και τους πολιτικούς τους.   
 


Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Ομάδα Τεκμηρίωσης

Για την επικαιρότητα
Παρασκευή, 12 Οκτ 12






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...