-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Οι δήμοι ψάχνουν τρόπους για να μην "κλείσουν" του Μ. Γαλανοπούλου

Οι αιρετοί λένε όχι στις καταργήσεις νομικών προσώπων και στις απολύσεις εργαζομένων 
Διεκδικούν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τις κοινωνικές δομές 
Στη σκιά των σχεδίων της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων στους ΟΤΑ και χιλιάδες απολύσεις σ' αυτά, αλλά και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων των δήμων όλης της χώρας, πραγματοποιείται το ετήσιο τακτικό συνέδριο της την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 30 και 31 Μαΐου στα Ιωάννινα. Αποδυναμωμένη εξαιτίας των δραματικών μειώσεων στη χρηματοδότησή της που έφθασαν το 60%, αλλά και απαξιωμένη από την κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την πρόκληση της διατήρησης της συνταγματικής αυτοτέλειάς της, αλλά και της εξεύρεσης τρόπων - και πόρων - για να συνεχίσει να παρέχει στους δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες την κοινωνική προστασία που έχουν ανάγκη.
Η απαίτηση του υπουργείου Εσωτερικών για άμεση αποστολή αναλυτικών στοιχείων από τους δήμους για το προσωπικό των Νομικών Προσώπων που εποπτεύουν - επωνυμία του φορέα, νομική μορφή, αριθμός υπαλλήλων, σχέση εργασίας και βαθμίδα εκπαίδευσης του κάθε υπαλλήλου - προκάλεσε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα στους αιρετούς, που βλέπουν ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να ξεκινήσει τις απολύσεις στους ΟΤΑ. Η ΚΕΔΕ απάντησε σε υψηλούς τόνους, τονίζοντας πως "δεν πρόκειται να συνηγορήσει στο να μπει οριστική 'ταφόπλακα' στη λειτουργία των δήμων, των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών τους", ενώ το θέμα αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα του συνεδρίου της.
Άλλωστε τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων είναι αυτά που ασκούν μεγάλο μέρος της κοινωνικής πολιτικής (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΑΠΗ) και συνήθως το σύνολο των δράσεων στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Οι δήμαρχοι της χώρας επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι ήδη με την εφαρμογή του "Καλλικράτη" έχει υπάρξει "μαχαίρι" στα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ κατά 88% και στα ΝΠΙΔ κατά 64%, ενώ υπογραμμίζουν πως εξαιτίας του επί τόσα χρόνια παγώματος των προσλήψεων στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, δεν υπάρχει πλέον πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντιθέτως μεγάλες ελλείψεις.
Τα οικονομικά θα είναι για άλλη μια φορά βασικό θέμα συζήτησης, αφού ενώ το προβλεπόμενο κόστος λειτουργίας των δήμων της χώρας είναι 2,6 δισ. ευρώ ετησίως, κατανέμονται - και πάντα με μεγάλη καθυστέρηση - στην Αυτοδιοίκηση μόλις 1,3 δισ. ευρώ. "Καλούμαστε να διαχειριστούμε τη μιζέρια μας. Αλλά η φτώχεια φέρνει γκρίνια" αναφέρει με νόημα στην "ΑτΚ" ο Σπ. Τζόκας, μέλος του
Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και συντονιστής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ελάχιστο αίτημα των δημάρχων είναι να τηρηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις για απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων (ΚΑΠ) στους ΟΤΑ.

Στον προθάλαμο της επιτροπείας

Όμως και αυτό είναι κάτι για το οποίο οι αιρετοί θα πρέπει να παλέψουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των δήμων της χώρας κινδυνεύει να βρεθεί υπό "επιτροπεία" από το κατ' ευφημισμόν Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ γιατί το υπουργείο Εσωτερικών τους αποδίδει λιγότερους από τους συμφωνηθέντες πόρους. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των δήμων της Αττικής πριν από λίγες ημέρες, ήδη έχει δημιουργηθεί σε όλους τους ΟΤΑ μια απόκλιση 10%-12,5% στην εκτέλεση των προϋπολογισμών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε υποχρεωτικό πρόγραμμα εξυγίανσης - που σημαίνει μεταξύ άλλων υποχρεωτική αύξηση δημοτικών τελών και φόρων - μπαίνουν από το Παρατηρητήριο όσοι δήμοι εμφανίσουν αποκλίσεις άνω του 10% στην υλοποίηση των προϋπολογισμών τους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
"Όλα αυτά γίνονται για να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο ως άλλο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Να καταργήσει την αυτοτέλεια των δήμων και να στέλνει χαράτσια στους δημότες" εξηγεί ο Σπ. Τζόκας. Οι αιρετοί ζητούν κατάργηση του Παρατηρητηρίου, τονίζοντας πως είναι σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών των δήμων με αξιοποίηση πόρων από τα λιμνάζοντα του ΕΣΠΑ θα βρεθεί επίσης ψηλά στη συζήτηση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Οι αιρετοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν βρεθεί λύση, θα υπάρξει αδυναμία λειτουργίας των παιδικών σταθμών αλλά και άλλων δομών από τον Σεπτέμβρη.
Τέλος, οι αιρετοί που πρόσκεινται στην Αριστερά αναμένεται να επαναφέρουν το ζήτημα της κατάργησης του "Καλλικράτη", σημειώνοντας ότι αναίρεσε την πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης. Θα θέσουν επίσης το θέμα της ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών των δήμων, όπως τα απορρίμματα, η ενέργεια, οι κοινωνικές δομές και ο τουρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...