-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Η δημόσια Παιδεία σε σμίκρυνση - Με φωτοτυπίες αντί για βιβλία πέρυσι, χωρίς δασκάλους φέτος το σχολείο του Μνημονίου

 Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίζονται 185 εκπαιδευτικοί, οι μισοί εκ των οποίων είναι φιλόλογοι. Διαψεύδονται οι ελπίδες για διορισμό δεκάδων χιλιάδων νέων αδιόριστων εκπαιδευτικών, που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο.
 Μόλις 225 διορισμοί μονίμων δασκάλων και καθηγητών θα γίνουν ενόψει του νέου σχολικού έτους, παρά τη συνταξιοδότηση περίπου 5.000 εκπαιδευτικών, τη στιγμή που οι ομοσπονδίες των τελευταίων κάνουν λόγο για περισσότερες από 10.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών που θα προκύψουν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, θα διοριστούν 40 εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (5 δάσκαλοι και 35 νηπιαγωγοί) και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 185, οι μισοί εκ των οποίων είναι φιλόλογοι, αν και το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει τον διορισμό 1.068, αίτημα το οποίο δεν ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, φέτος θα σημειωθεί η χειρότερη αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων εκπαιδευτικών των τελευταίων χρόνων.

Με ένα επιπλέον πολύ σοβαρό πρόβλημα ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα μέτρα των Μνημονίων που εφαρμόζονται ήδη στην εκπαίδευση
Εκτός από τους μόνιμους διορισμούς, το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν και οι προσλήψεις 12.500 αναπληρωτών για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανός να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της εκπαίδευσης. Το υπουργείο έχει εξαγγείλει πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων και με επιμήκυνση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά τουλάχιστον μία ώρα. Στο ενδεχόμενο αυτό οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν, τονίζοντας πως το πραγματικό ωράριο εργασίας τους είναι κατά πολύ ευρύτερο από το ωράριο διδασκαλίας.
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ, σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να καλύψει τα εκπαιδευτικά κενά είναι αντιπαιδαγωγικός και αδιέξοδος. Επιπλέον, τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση υπονομεύει περαιτέρω το δημόσιο σχολείο, καθώς έρχεται να προστεθεί στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές τάξεις, στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και στην περαιτέρω υποβάθμιση σημαντικών εκπαιδευτικών λειτουργιών, όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία και η στήριξη των παιδιών που συναντούν μαθησιακές δυσκολίες, η στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες ή/και αναπηρίες. Τέλος, καθίσταται αμφίβολη, αν όχι αδύνατη, η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...