Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/08/2012
Εξακολουθούν να μαίνονται πύρινα μέτωπα, λιγότερο επικίνδυνα ωστόσο, καθώς οι άνεμοι έχουν κάπως υποχωρήσει
Η έκταση της πυρκαγιάς ήταν τεράστια, οι ζημιές ανυπολόγιστες, ενώ εξακολουθούν να μαίνονται πύρινα μέτωπα, λιγότερο επικίνδυνα ωστόσο, καθώς οι άνεμοι έχουν κάπως υποχωρήσει. Η εικόνα του καμένου δάσους φτάνει ώς τη θάλασσα ή σταματά λίγο πριν τις κατοικημένες περιοχές και είναι απορίας άξιο πώς κατάφερε να επεκταθεί ακόμα και στην απέναντι πλευρά δρόμων που θεωρητικά θα μπορούσαν εύκολα να λειτουργήσουν σαν αντιπυρικές ζώνες. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και μέχρι στιγμής εκτιμάται σε 120.000 στρέμματα και το 40% των μαστιχόδεντρων. Αντίστοιχες ζημιές συνέβησαν σε καλλιέργειες ελιάς, μελισσιών και σε σοβαρό τμήμα του ζωικού κεφαλαίου.
Μέσα στον πλήρη αποσυντονισμό που επικρατεί κατά τη διαδικασία της πυρόσβεσης, η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμος και περιφέρεια), προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, έχει ξεκινήσει γύρο αντεγκλήσεων με τον υπ. Ναυτιλίας της Ν.Δ. για τον... καταμερισμό των ευθυνών!
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια εκτίμησης της κατάστασης συναντήθηκε με τον
δήμαρχο Π. Λαμπρινούδη, τον περιφερειάρχη κ. Γιακαλή και τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη. Ο δήμαρχος Χίου μίλησε ευθέως για εμπρησμό αφήνοντας αιχμές για "σχέδιο αντεκδίκησης λόγω του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού"... Σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ελλιπή δασοπροστασία, αλλά και τον αποσυντονισμό κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, ο κ. Λαμπρινούδης απάντησε πως τα σχετικά κονδύλια για τη δασοπροστασία δεν καλύπτουν τις ανάγκες και φτάνουν καθυστερημένα στους δήμους, ενώ ευθύνες καταλόγισε και στον δασάρχη. Αντίστοιχες διαπιστώσεις έκαναν και από την Περιφέρεια, αναγνωρίζοντας την αδυναμία καλού συντονισμού.
Η κ. Καφαντάρη, σκιαγραφώντας την εικόνα του νησιού, έκανε λόγο για "βιβλική καταστροφή, καταστροφή με οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες", και αναφέρθηκε στα προβλήματα που ήρθαν να προστεθούν στο έργο της δασοπροστασίας λόγω του Μνημονίου. "Από την εφαρμογή του Μνημονίου οι πόροι για την πρόληψη και την ασφάλεια απέναντι στις πυρκαγιές έχουν μειωθεί κατά 45% και τα μέσα που διατίθενται ενάντια στις πυρκαγιές είναι ελλιπέστατα", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο κλίμα και η κ. Καλογερή, βουλευτής Σάμου, δήλωσε πως «πρέπει να απαιτήσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα να γίνουν πριν τα πρωτοβρόχια», θυμίζοντας έτσι τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν τη Χίο το 2010 και επισημαίνοντας πως χωρίς δάση να συγκρατούν το νερό της βροχής, θα είναι αδύνατον να μην επαναληφθεί αντίστοιχη καταστροφή. Μεταφέροντας και την εμπειρία των πυρκαγιών της Σάμου, η κ. Καλογερή δήλωσε ότι «η Σάμος διαθέτει ένα από τα καλύτερα εθελοντικά δίκτυα δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα, με υπερδιπλάσια δύναμη από εκείνη της Πυροσβεστικής. Χρησιμοποιήστε τη γνώση μας για να οργανώσετε ένα δικό σας εθελοντικό κίνημα στο μέλλον».
Και οι δύο βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν ότι η εμπειρία τους από την περιοδεία στη Χίο θα μεταφερθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με πρώτο στόχο τη διατύπωση επίκαιρης ερώτησης και εν συνεχεία την εκπόνηση σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του νησιού. Τόνισαν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να καταλογιστούν ευθύνες, αλλά ότι αυτό μετά την κατάσβεση ης φωτιάς είναι απαραίτητο να γίνει και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης και δεύτερου κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη γνώμη. «Θα είμαστε, όπως ήμασταν πάντα, στο πλευρό όσων μας έχουν ανάγκη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, κοινοβουλευτικά και μη», δήλωσε η κ. Καφαντάρη. Στην ίδια κατεύθυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου, δεσμεύτηκε να διαθέσει όλες του τις δυνάμεις, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πυρκαγιά, στο δύσκολο κομμάτι της ανασυγκρότησης του τόπου.
Η επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ με παρουσία στα μέτωπα της φωτιάς, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και με συζητήσεις σε χωριά που καταστράφηκαν απο την πυρκαγιά. Η «καταστροφή της Χίου», μια από τις μεγαλύτερες που έχει ζήσει το νησί, ήταν κοινή μοίρα πολλών περιοχών το φετινό καλοκαίρι. Οι ευθύνες καταλογίζονται σιγά-σιγά και με το τέλος των πυρκαγιών αναμένεται να επαληθευτεί αν τελικά τα γεγονότα είναι «τυχαία» ή όχι.
Πελώριες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και διαχρονικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για το γεγονός ότι η Χίος (αλλά και όλη η Ελλάδα!) έχει μείνει ανοχύρωτη και απροστάτευτη απέναντι στο κίνδυνο πυρκαγιάς, παρά το γεγονός, ειδικά για τη Χίο, ότι έπρεπε να είχαν βγει συμπεράσματα από την καταστρεπτική πυρκαγιά του 1987!
Αναφορικά με
τη βιβλικών διαστάσεων πυρκαγιά που κατακαίει για τέταρτη συνεχόμενη
μέρα τη Χίο αλλά και τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπ. Δημόσιας Τάξης Ν.
Δένδια, η γ.γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα προχώρησε, σήμερα (21/8), σε δηλώσεις
οι οποίες έχουν ως εξής:
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝΔΙΑ ΠΕΡΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ
Θεωρούμε εξαιρετικά προκλητικές τις δηλώσεις του Υπ. Δημόσιας Τάξης ότι οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και αυτές που κατατρώγουν τη Χίο είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.
Δεν έχουμε δικαίωμα να αμφισβητήσουμε την αιτία των πυρκαγιών, αλλά ο υπουργός και ολόκληρη η κυβέρνηση πάνε να αποκρύψουν ένα γεγονός
που βεβαίως ευθύνες φέρνουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις»,
δήλωσε η Α. Παπαρήγα και σημείωσε ότι από τις αρχές Ιουλίου η
Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου και στις αρχές Αυγούστου ο περιφερειακός
σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, είχαν καταγγείλει ότι στο νησί είναι ανύπαρκτες οι υποδομές πυροπροστασίας και πυρασφάλειας.
«Επομένως», συνέχισε, «ακόμη και αν πρόκειται για εμπρησμό κάτι που είναι δυστυχώς συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, δεν δικαιολογούνται τέτοιες τραγικές περικοπές στη στήριξη πυροπροστασίας πυρασφάλειας για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της Ελλάδας και της Χίου με το επαρκές προσωπικό».
Σύμφωνα με την Α. Παπαρήγα, τα στελέχη υψηλής ασφαλείας που έστειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και οι εξωτερικές δυνάμεις, αποδείχτηκαν ανωφελείς για το νησί αφού δεν γνώριζαν την περιοχή.
Όπως υπογράμμισε, το ΚΚΕ διεκδικεί άμεσα :
- Την πλήρη προστασία των μαστιχοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων και του δασικού πλούτου της περιοχής και όχι με τα συνηθισμένα υποκειμενικά και κριτήρια λιτότητας του ΕΛΓΑ, με πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια.
- Να μην αλλάξει η χρήση γης. Στο σημείο αυτό η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι «σε μέρη που σήμερα καίγονται ακόμη στη Χίο έχουν υποβάλλει διεκδικήσεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τουριστικά συγκροτήματα, προκειμένου ν' αλλάξει η χρήση γης, να στήσουν ανεμογεννήτριες και άλλες σχετικές με τον τουρισμό εγκαταστάσεις».
- Την 100% στήριξη της εγχώριας παραγωγής του νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου