Η διαδικασία για την επικύρωση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής συνθήκης έχει ήδη αρχίσει. Μήπως η διαδήλωση της Κυριακής δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κανονιά για την τιμή των όπλων;
Το ερώτημα τίθεται σ’ αυτούς που δεν πιστεύουν στη δημοκρατία και θεωρούν ότι εμείς εκλέξαμε έναν μονάρχη, ο οποίος πήρε λευκή επιταγή για μια πενταετία. Πριν από δεκαπέντε ημέρες ποιος θα πίστευε ότι το ομοσπονδιακό συμβούλιο (ανώτατο όργανο) των Οικολόγων – Πράσινων θα ψήφιζε με μεγάλη πλειοψηφία «όχι» στην ευρωπαϊκή συνθήκη. Ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι η ψήφος αυτή έγινε εφικτή μετά την ευρύτατη συμμετοχή για την προετοιμασία της διαδήλωσης. Μας έλεγαν ότι ούτε ένας σοσιαλιστής δεν θα ξεφύγει από τη γραμμή. Τώρα περισσότεροι από είκοσι έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συνθήκη. Δεν πρέπει συνεπώς να είμαστε απαισιόδοξοι.
Και γιατί η επιτυχία της διαδήλωσης θα αποτελέσει «ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός», όπως είπατε στη γιορτή της «Ουμανιτέ»;
Η επιτυχία της διαδήλωσης θα δείξει στους Ευρωπαίους που αποφασίζουν για τις τύχες των λαών ότι η Γαλλία δεν έχει υποταχθεί. Ότι οι φιλελεύθερες πολιτικές συναντούν συνεχώς στη χώρα μας μια ισχυρή κοινωνική και πολιτική αντίσταση. Αυτό το μήνυμα αφορά επίσης και τη
νέα κυβέρνησή μας όπως και τη δεξιά αντιπολίτευση και την εργοδοσία.
Συνεπώς στη συζήτηση για την πορεία της Ευρώπης αναδεικνύεται μια εναλλακτική πολιτική της αριστεράς έναντι της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Έτσι βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα μπλοκ ανάμεσα στο Μέτωπο της Αριστεράς, τους Οικολόγους (EELV) και ένα τμήμα των σοσιαλιστών. Αυτό το μπλοκ θα μπορούσε να είναι η καρδιά μιας πλειοψηφίας της εναλλακτικής αριστεράς στη Γαλλία.
Μπορούμε να πούμε ότι η διαδήλωση θα είναι για εσάς, μια σύγκρουση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Όχι, στο μέτρο που η θέση του δεν διακυβεύεται, ούτε αυτή του πρωθυπουργού, σ’ αυτό το στάδιο. Η διαδήλωση στρέφεται ενάντια σ’ αυτούς που ωφελούνται από το δημοσιονομικό σύμφωνο. Πιο συγκεκριμένα, κατά της εργοδοσίας και της δεξιάς. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτή η συνθήκη είναι έργο τους. Η κριτική μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό είναι ότι συμπεριφέρονται σαν εκτελεστές της διαθήκης του Νικολά Σαρκοζί.
Οι νόμοι που ψηφίστηκαν δεν περνούν στην κοινή γνώμη. Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο;
Οι σοσιαλφιλελεύθεροι αδυνατούν να έχουν ένα πολιτικό όραμα, είναι ανίκανοι να φανταστούν έναν άλλο κανόνα του παιχνιδιού από αυτόν που υπάρχει. Αυτή η πολιτική που ακολουθείται εδώ και είκοσι χρόνια, έχει αποτύχει. Η πιστή τήρησή της έχει κάνει τη δεξιά και τους σοσιαλ-φιλελεύθερους δογματικούς. Αυτοί που την εφαρμόζουν εκτιμούν ότι κάνουν το καλύτερο για τους ανθρώπους, παρά την αντίθεσή τους, και έτσι, την εφαρμόζουν με τη βία.
Οι κατέχοντες οργάνωσαν ένα σύστημα που στηρίζεται στη νομισματική σταθερότητα και στην εξασφάλιση των εισοδημάτων από κεφάλαιο. Όλα τα άλλα θυσιάζονται σ’ αυτές τις επιταγές. Το παράδοξο είναι ακριβώς το τέλος του παλιού καθεστώτος. Ζούμε ήδη το τέλος του παλιού νεοφιλελεύθερου καθεστώτος. Οι ηγέτες είναι τυφλοί, ανίκανοι να σκεφτούν ένα μέλλον. Να γιατί εκτιμώ πως το Μέτωπο της Αριστεράς είναι φορέας ενός άλλου, εναλλακτικού συνολικού σχεδίου, και αυτό είναι το ευτύχημα για την Γαλλία! Εμείς δεν είμαστε εδώ για να μπαλώσουμε τα σκασμένα λάστιχα.
Τι απαντάτε στην κυβέρνηση, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει δημοψήφισμα, γιατί δεν βλέπει να παραβιάζονται οι βασικοί όροι άσκησης της κυρίαρχης πολιτικής;
Παραπέμπω όσους έχουν τη γνώμη αυτή στην ομιλία του Ζαν Μαρκ Ερό στη Βουλή, που τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας, τη στιγμή που το Συνέδριο των Βερσαλιών (κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας) ψήφιζε τη συνταγματική τροποποίηση, ώστε η συνθήκη αυτή να είναι συμβατή με το σύνταγμα της Γαλλίας. Δεν είναι συνεπώς η αντισυνταγματικότητα που θα νομιμοποιούσε το δημοψήφισμα. Αν σήμερα μιλούσα στον πρωθυπουργό αυτό θα έλεγα: «Διάβασε Ζαν-Μαρκ την ομιλία σου για να καταλάβεις γιατί θα πρέπει να αποφανθεί ο λαός». Ζητούν από τους Γάλλους να υποστούν τη θυσία (μείωση μισθών-συντάξεων, φορολογικά μέτρα), ώστε να εξοικονομηθεί το ποσόν 30 δισ. ευρώ. Η κοινωνία ολόκληρη θα υποστεί τις συνέπειες αυτή της πολιτικής. Δεν θα πρέπει ο λαός να έχει άποψη αν δέχεται ή όχι τις θυσίες αυτές; Οι λαοί πρέπει να πουν τη γνώμη τους, για την οικοδόμηση της Ευρώπης.
Η Μαρίν Λεπέν ζητά και αυτή δημοψήφισμα. Δεν φοβάστε τη σύγχυση που μπορεί να προκληθεί;
Όσοι προκαλούν τη σύγχυση, δεν είναι καλόπιστοι, γιατί δεν θέλουν να σκεφτούν τη διαφορά μεταξύ του εθνικιστικού «όχι» της κ. Λεπέν και του διεθνιστικού «όχι» που υποστηρίζει το Μέτωπο της Αριστεράς. Αλλά πέρα από αυτό ας αναρωτηθούν ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο «ναι» των σοσιαλ-φιλελεύθερων από αυτό του UMP, του κόμματος του Σαρκοζί; Δεν υπάρχει. Όλοι τους ψηφίζουν το ίδιο κείμενο!
Πώς θα συμβάλει η διαδήλωση της Κυριακής « στην επιδίωξη του Μετώπου της Αριστεράς για την γέννηση ενός Λαϊκού Μετώπου» όπως αναφέρεις;
Εμείς δεν αρκούμαστε να κάνουμε πολιτική σχολιάζοντας τα γεγονότα. Αντίθετα, ζητούμε και επιδιώκουμε τη μαζική λαϊκή παρέμβαση. Προετοιμάζουμε τους όρους της δικής μας εξουσίας. Σκεφτόμαστε ότι αύριο θα είμαστε κυβέρνηση της Γαλλίας και αυτή θα είναι δυνατή με τη συνεχή λαϊκή παρέμβαση. Έτσι, σε όλα τα στάδια, στις μεγάλες πολιτικές στιγμές της χώρας θα καλούμε το λαό να παρεμβαίνει, να διαχειριστεί την υπόθεση του. Το Μέτωπο της Αριστεράς είναι πυροδότης, δεν είναι κόμμα οδηγός. Είμαστε ένα κίνημα που θέλει να χάνεται μέσα στη λαϊκή δράση.
Εμείς ανοίγουμε το δρόμο, δεν τον μονοπωλούμε. Η λαϊκή αγανάκτηση που διαπιστώνουμε τώρα με την προετοιμασία της διαδήλωσης, είναι στοιχείο «της πορείας του λαού προς την επανάσταση των πολιτών», όπως την αποκαλώ.
Εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός δεν δείξουν ευλυγισία στις θέσεις τους, εάν θεωρούν ότι μπορούν με τη δύναμη να συγκρατήσουν τη λαϊκή οργή ,το σύστημά τους που ήδη έχει γίνει άκαμπτο, θα παρουσιάσει ρωγμές που δεν θα μπορούν καν να τις υποπτευθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου