Τα Επαγγελματικά Λύκεια Νάξου, Θήρας, Σύρου, Αμοργού, Μήλου και Τήνου και οι Επαγγελματικές Σχολές Εμπορείου Σαντορίνης, Νάξου, Κορθίου Άνδρου, Πάρου και Σύρου συρρικνώνονται κατά πολύ, ενώ κάποια κινδυνεύουν να κλείσουν αφήνοντας μαθητές και μαθήτριες χωρίς τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές επιλογές και τους εκπαιδευτικούς ανέργους.
Η κυβερνητική προπαγάνδα χρησιμοποιεί σαθρά επιχειρήματα γεμάτα αντιφάσεις: ενδεικτικά, ισχυρίζεται το Υπουργείο ότι η κατάργηση Τομέων και Ειδικοτήτων που έχουν τεράστια ζήτηση συμβάλλει στην «αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος» και ότι οι εν λόγω τομείς και ειδικότητες «εξυπηρετούν τους εκπαιδευτικούς» και όχι τους μαθητές και τις οικογένειες τους. Για παράδειγμα, στο ΕΠΑΛ Θήρας για 3 χρόνια τώρα υπάρχουν οργανικά κενά σε νοσηλευτή, γεωπόνο, οχημάτων και ηλεκτρολόγο. Δεν «φτιάχνουν» οι καθηγητές τα τμήματα ανάλογα με την ειδικότητα τους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο. Αντίθετα, οι μαθητές και οι τοπικές κοινωνίες ζητούν ειδικότητες και το Υπουργείο κωφεύει…
Ποια είναι η αλήθεια για τους καταργούμενους φορείς όμως;
- Έχουν τους περισσότερους μαθητές και μαθήτριες
- εμφάνιζαν τις περισσότερες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς αλλά και στα λειτουργικά κενά κατά το προηγούμενο σχολικό έτος. Με αυτήν τη λύση απολύουν αυτούς που έχουν εξασφαλισμένο ωράριο. Στη συνέχεια τους υπόλοιπους θα τους απολύσουν ως υπεράριθμους.
- Είναι από τους πλέον ανερχόμενους και «υγιείς» τομείς με πολύ καλή αξιοποίηση υποδομών και αυξητική τάση εγγραφών.
Οι καταργήσεις Τομέων και Ειδικοτήτων αφορούν όλους μας, όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς. Η προώθηση δραστικών αλλαγών χωρίς τις απαραίτητες μελέτες, οι αναδιαρθρώσεις στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας που στερούνται επιστημονικής βάσης και κοινωνικού προσήμου μόνο οπισθοδρόμηση μπορούν να σημάνουν για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικά για τις Κυκλάδες, η περαιτέρω μείωση της παροχής του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης, έρχεται μετά την διάλυση της υγείας, την κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών (Ι.Κ.Α, Δ.Ο.Υ, ΣΕΠΕ, κτλ) να υποβαθμίσει και άλλο τη ζωή στα νησιά μας.
Ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, στο σχολείο που οραματιζόμαστε και θα υλοποιήσουμε, το ενιαίο σχολείο θεωρίας και πράξης, βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση στο σχεδιασμό, είναι ανοιχτό στην
κοινωνία και στον πλουραλισμό, αίρει και δεν αναπαράγει τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Αυτό το σχολείο δεν μπορεί παρά να στηρίζεται απολύτως στο κύρος, την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ως δημόσιου λειτουργού.
12.07.2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου