-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Καλούμε τους σμυριδεργάτες να απορρίψουν τα ύπουλα κυβερνητικά σχέδια, να απαντήσουν ενωμένοι με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.Η Τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  Νάξου χαιρετίζει τη γενική συνέλευση των σμυριδωρυκτών Όρμου Λυώνα και συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα τους.
Είναι γνωστό ότι το περασμένο Δεκέμβριο μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, των σωματείων, των τοπικών Κοινοτήτων-Δήμου, αποσύρθηκε το άρθρο 12 που έκλεινε τα σμυριδωρυχεία το 2014. Καθοριστική ήταν η συμβολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα του Μανόλη Γλέζου. Όσο όμως μας κυβερνούν μνημονιακοί δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις ενάντια στους σμυριδεργάτες, ούτε τη τακτική της απαξίωσης της σμύριδας.
Η απόφαση για παραλαβή μόνο 4.250 τόνων και εφέτος θα έχει αποτέλεσμα να μείνουν οι μισοί περίπου σμυριδεργάτες ανασφάλιστοι, να μειωθεί το εισόδημά τους, να μη δουλέψουν ούτε εφέτος νέοι στα ορυχεία, κατάσταση  που σε συνδυασμό με όλες τις άλλες συνέπιες του μνημονίου οδηγεί τους κατοίκους της Ορεινής Νάξου στην εξαθλίωση.
Οι κάτοικοι της Ορεινής Νάξου, χωρίς αγροτικούς γιατρούς, δασκάλους και καθηγητές, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αβέβαιο το μέλλον του Γυμνασίου, της βοήθειας στο σπίτι, κάθε κοινωνικής και εκπαιδευτικής παροχής, χωρίς τη βοήθεια ενός αναπτυξιακού προγράμματος από το Δήμο ή τη Περιφέρεια, βρίσκονται τώρα και χωρίς εργασία, επίδομα ανεργίας, εργατικά δικαιώματα. Στην ουσία χωρίς καμιά προοπτική.
Η μνημονιακή κυβέρνηση ακολουθεί τη πολιτική της απαξίωσης της σμύριδας ξεπουλώντας όλα τα αποθέματα σε εξευτελιστική τιμή. Ήδη προπωλήθηκαν οι τελευταίοι 55.000 τόνοι που υπήρχαν. Η αναμενόμενη τροπολογία που θα όριζε τη τιμή σε 30€/τόνο έχει ήδη τροποποιηθεί ορίζοντας τιμή 17€/τόνο. Η υπηρεσία του Υπουργείου στη Μουτσούνα μένει με ένα υπάλληλο γιατί οι 4  φύλακες είναι στη λίστα της κινητικότητας. Τεχνικές γνωματεύσεις κυβερνητικών αναφέρουν ότι οι σμυριδεργάτες δήθεν δεν μπορούν να εξορύξουν πάνω από 10.000 τόνους ενώ η αγορά έχει ανάγκη από 50.000 τόνους.
Είναι λοιπόν φανερό ότι επιζητούν το κλείσιμο των σμυριδωρυχείων ώστε να  ανοίξει σε δεύτερη φάση ο δρόμος της χαριστικής παραχώρησης της εκμετάλλευσης στην εταιρία που σήμερα εμπορεύεται τη σμύριδα. Απαγκιστρώνοντας τους σμυριδεργάτες από τα ορυχεία, καταργώντας τα εξορυκτικά δικαιώματα των κατοίκων,  σκοπεύουν να τα δωρίσουν καθαρά, χωρίς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Σκοπεύουν να παραδώσουν μαζί για εκμετάλλευση και τους κατοίκους της ορεινής Νάξου, εξαθλιωμένους, κινεζοποιημένους, χωρίς εργατικά δικαιώματα και με εξευτελιστικά μεροκάματα.
Καλούμε τους σμυριδεργάτες να απορρίψουν τα ύπουλα κυβερνητικά σχέδια, να απαντήσουν ενωμένοι με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Μόνο ο αγώνας θα ανατρέψει τα σχέδια της Τρόικας και των Μνημονίων για τα σμυριδωρυχεία. Καλούμε όλους τους Ναξιώτες και τους φορείς του νησιού, να συμπαρασταθούν στον αγώνα των σμυριδεργατών και να σταθούν αλληλέγγυοι με τη δοκιμαζόμενη κοινωνία της Ορεινής Νάξου.
Συνεχίζοντας την μέχρι τώρα υποστήριξη των σμυριδεργατών, η τοπική οργάνωση, οι κυκλαδίτες βουλευτές και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ότι θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό τους.
Τέλος αναφέρουμε ότι η μελέτη που εκπονείται στα πλαίσια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ “ της οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής-οικολογικής ανασυγκρότησης”, για  μια βιώσιμη λύση αξιοποίησης της σμύριδας με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση της εργασίας των κατοίκων, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. 
Ο νέος φορέας θα συνδυάζει τη συνεργατική παράδοση των κατοίκων με τα νέα θεσμοθετημένα συνεταιριστικά και αυτοδιαχειριστικά σχήματα που δεν θα αποκλείουν και τη συμμετοχή του δημοσίου. Θα συνδυάζεται η σύγχρονη τεχνολογία εξόρυξης με την προστασία του περιβάλλοντος, η επεξεργασία σε εργοστάσιο για την παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων και μάλιστα καινοτόμων, η αξιοποίηση των στείρων για αδρανή υλικά, η συμβολή της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, η τουριστική αξιοποίηση ορυχείων, των εγκαταστάσεων των σταθμών, του εναερίου και του προαυλίου. Θα συνδέεται με ένα γενικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ορεινής Νάξου. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τις τράπεζες ειδικού σκοπού. Θα προβλέπεται μεταβατικό στάδιο. Το σχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση και θα προχωρήσει όταν έχει τη σύμφωνη γνώμη των σμυριδεργατών και των κατοίκων.   
 

                                                                      

Κόρωνος Νάξου,   11/08/2013


ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΞΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...