-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Η Τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Νάξου συμπαραστέκεται στη σημερινή απεργία-κινητοποίηση των σμυριδωρυκτών Όρμου Λυώνα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αγωνίστηκε και αγωνίζεται μαζί σας εδώ και στη Βουλή. Οι βουλευτές του δίνουν αυτή την ώρα τη μάχη υπέρ των σμυριδωρυκτών στη Βουλή. Ο Θ. Πετράκος ως ειδικός εισηγητής στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, ο Μανόλης Γλέζος και ο Νίκος Συρμαλένιος βρίσκονται στη πρώτη γραμμή του αγώνα σας. Η όποια όμως προσωρινή υποχώρηση των κυβερνητικών στη βουλή δεν θα λύση το πρόβλημα. Όσο μας κυβερνούν μνημονιακοί δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις ενάντια στους σμυριδεργάτες, ούτε τη τακτική της απαξίωσης της σμύριδας.
Η απόφαση για παραλαβή μόνο 4.250 τόνων και εφέτος θα έχει αποτέλεσμα να... μείνουν οι μισοί περίπου σμυριδεργάτες ανασφάλιστοι, να μειωθεί το εισόδημά τους, να μη δουλέψουν ούτε εφέτος νέοι στα ορυχεία, κατάσταση που σε συνδυασμό με όλες τις άλλες συνέπιες του μνημονίου οδηγεί τους κατοίκους της Ορεινής Νάξου στην εξαθλίωση.
Οι κάτοικοι της Ορεινής Νάξου, χωρίς αγροτικούς γιατρούς, δασκάλους και καθηγητές, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αβέβαιο το μέλλον του

Γυμνασίου, της βοήθειας στο σπίτι, κάθε κοινωνικής και εκπαιδευτικής παροχής, χωρίς τη βοήθεια ενός αναπτυξιακού προγράμματος από το Δήμο ή τη Περιφέρεια, βρίσκονται τώρα και χωρίς εργασία, επίδομα ανεργίας, εργατικά δικαιώματα. Στην ουσία χωρίς καμιά προοπτική.
Η μνημονιακή κυβέρνηση ακολουθεί τη πολιτική της απαξίωσης της σμύριδας ξεπουλώντας όλα τα αποθέματα σε εξευτελιστική τιμή. Ήδη προπωλήθηκαν οι τελευταίοι 55.000 τόνοι που υπήρχαν. Η αναμενόμενη τροπολογία που θα όριζε τη τιμή σε 30€/τόνο έχει ήδη τροποποιηθεί ορίζοντας τιμή 16€/τόνο. Η υπηρεσία του Υπουργείου στη Μουτσούνα θα μείνει με ένα υπάλληλο γιατί οι 4 φύλακες είναι στη λίστα της κινητικότητας. Τεχνικές γνωματεύσεις κυβερνητικών αναφέρουν ότι οι σμυριδεργάτες δήθεν δεν μπορούν να εξορύξουν πάνω από 10.000 τόνους ενώ η αγορά έχει ανάγκη από 50.000 τόνους.
Είναι λοιπόν φανερό ότι επιζητούν το κλείσιμο των σμυριδωρυχείων ώστε να ανοίξει σε δεύτερη φάση ο δρόμος της χαριστικής παραχώρησης της εκμετάλλευσης στην εταιρία που σήμερα εμπορεύεται τη σμύριδα. Απαγκιστρώνοντας τους σμυριδεργάτες από τα ορυχεία, καταργώντας τα εξορυκτικά δικαιώματα των κατοίκων, σκοπεύουν να τα δωρίσουν καθαρά, χωρίς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Σκοπεύουν να παραδώσουν μαζί για εκμετάλλευση και τους κατοίκους της ορεινής Νάξου, εξαθλιωμένους, κινεζοποιημένους, χωρίς εργατικά δικαιώματα και με εξευτελιστικά μεροκάματα.
Καλούμε τους σμυριδεργάτες να απορρίψουν τα ύπουλα κυβερνητικά σχέδια, τις διαμεσολαβήσεις τοπικών παραγόντων, να απαντούν πάντα ενωμένοι με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Μόνο ο αγώνας θα ανατρέψει τα σχέδια της Τρόικας και των Μνημονίων για τα σμυριδωρυχεία. Καλούμε όλους τους Ναξιώτες και τους φορείς του νησιού, να συμπαρασταθούν στον αγώνα των σμυριδεργατών και να σταθούν αλληλέγγυοι με τη δοκιμαζόμενη κοινωνία της Ορεινής Νάξου.
Συνεχίζοντας την μέχρι τώρα υποστήριξη των σμυριδεργατών, η τοπική οργάνωση, οι κυκλαδίτες βουλευτές και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ότι θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό τους.
Τέλος αναφέρουμε ότι η μελέτη που εκπονείται στα πλαίσια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ “ της οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής-οικολογικής ανασυγκρότησης”, για μια βιώσιμη λύση αξιοποίησης της σμύριδας με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση της εργασίας των κατοίκων, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Ο νέος φορέας θα συνδυάζει τη συνεργατική παράδοση των κατοίκων με τα νέα θεσμοθετημένα συνεταιριστικά και αυτοδιαχειριστικά σχήματα που δεν θα αποκλείουν και τη συμμετοχή του δημοσίου. Θα συνδυάζεται η σύγχρονη τεχνολογία εξόρυξης με την προστασία του περιβάλλοντος, η επεξεργασία σε εργοστάσιο για την παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων και μάλιστα καινοτόμων, η αξιοποίηση των στείρων για αδρανή υλικά, η συμβολή της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, η τουριστική αξιοποίηση ορυχείων, των εγκαταστάσεων των σταθμών, του εναερίου και του προαυλίου. Θα συνδέεται με ένα γενικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ορεινής Νάξου. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τις τράπεζες ειδικού σκοπού. Θα προβλέπεται μεταβατικό στάδιο. Το σχέδιο θα δοθεί σε διαβούλευση και θα προχωρήσει όταν έχει τη σύμφωνη γνώμη των σμυριδεργατών και των κατοίκων.
                                                                          
Χώρα Νάξου,  23/10/2013
ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΞΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

------------------------------------------------------
Ομιλία στη Βουλή, του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου, σχετικά με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των σμυριδεργατών της Νάξου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Υποστηρίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις σμυριδεργατών της Νάξου που εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική

Στην τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22/10 για το ν/σ για τις ΑΠΕ, ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε:

«Ως βουλευτής Κυκλάδων θα μιλήσω βασικά για το άρθρο 13 που αφορά τη
Σμύριδα Νάξου, ως συνέχεια και των τοποθετήσεων τόσο του εισηγητή μας Θ. Πετράκου, όσο και του Μ. Γλέζου ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τα ιστορικά δεδομένα και την αξία της Ναξιακής Σμύριδας.

Πριν από αυτό όμως θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία βουλευτών της συγκυβέρνησης σχετικά με το εποχιακό επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Η τροπολογία τελικά απ’ ότι φαίνεται θα καλύψει τους εργαζόμενους με 200 μέρες εργασίας το χρόνο, ενώ πριν τρείς μέρες δεχόταν μόνο μέχρι 179, με το επιχείρημα ότι αυτές είναι οι δυνατότητες της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Κατά τη γνώμη μας η υποχώρηση αυτή έγινε μετά από τις κινητοποιήσεις και την καταγγελία των Εργατικών Κέντρων της Ρόδου, της Κω, της Κρήτης, της Κέρκυρας και αλλού και αποτελεί νίκη του εργατικού κινήματος.

Το ερώτημα όμως είναι: Πώς πριν τρεις μέρες οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μπορούσαν να καλύψουν τα επιδόματα των εργαζομένων μέχρι 179 μέρες και ξαφνικά διευρύνθηκαν στις 200;

Δεύτερο ερώτημα: Θέλουμε ή δεν θέλουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Και αν ναι, τι θα γίνει για τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν πάνω από 179 ή 200 μέρες το χρόνο; Θα δουλεύουν ανασφάλιστη και μαύρη εργασία;

Σας καλούμε λοιπόν να ψηφίσετε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επαναφέρει το εποχιακό επίδομα ανεργίας στην προηγούμενη κατάσταση      

Επανερχόμενος στο θέμα της σμύριδας, πρέπει να πω καταρχήν ότι χάριν της κινητοποίησης των σμυριδεργατών, αλλά και όλων των φορέων της Νάξου, τα σμυριδωρυχεία απέφυγαν το κλείσιμο από το 1/1/2014 που επιδιώχθηκε να γίνει με ν/σ του ΥΠΕΚΑ μερικούς μήνες πριν. Θα ήθελα λοιπόν κι εγώ να επισημάνω από την πλευρά μου ότι το προϊόν αυτό αποτελεί προϊόν μεγάλης αξίας και εξαιρετικής ποιότητας, που για κάποια χρόνια λόγω υποκατάστατων είχε σχεδόν σταματήσει να διατίθεται. Όμως τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον ζήτησης του αναζωπυρώθηκε, με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων του.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη σημασία στο να στηριχθεί η Ναξία σμύριδα, διότι αποτελεί ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα των χωριών της ορεινής Νάξου, που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί, λόγω της στρεβλής αντίληψης για την τουριστική ανάπτυξη, που προχώρησε χωρίς σχέδιο και στρατηγική, αναπτύσσοντας συγκεκριμένες περιοχές ακόμα και μέσα στο ίδιο νησί και διευρύνοντας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Και είναι φανερό ότι αν θέλουμε να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και περιφερειακή ανάπτυξη, που ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί, ακριβώς θα πρέπει να στηρίξουμε σε κάθε τόπο τα ντόπια προϊόντα, είτε είναι αγροτικά, είτε μεταποιητικά, είτε προϊόντα εξόρυξης κλπ. Η στήριξη της Ναξίας Σμύριδας θα δώσει και δουλειά στα χωριά της ορεινής Νάξου και θα ανοίξει το δρόμο για πρωτοβουλίες ολοκληρωμένης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, που με τη σειρά της θα δώσει ώθηση και στον τουρισμό, με τη μορφή εναλλακτικών μορφών, που μπορεί να είναι είτε ο βιομηχανικός τουρισμός με επισκεψιμότητα στα παλιά ορυχεία και με τη δημιουργία βιομηχανικού μουσείου, είτε με τον φυσιολατρικό τουρισμό κλπ. Ήδη φαίνεται ότι με ευθύνη του ΙΓΜΕ θα προκηρυχθεί η ανάθεση σχετικής μελέτης, για την πορεία της οποίας, οι τοπικοί φορείς και το σωματείο των σμυριδεργατών επιδιώκουν την άμεση ενημέρωση τους. Θα μας ενδιέφερε η κυβέρνηση να μας πει κάτι γι αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του σωματείου σμυριδεργατών που εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι σμυριδεργάτες διαμαρτύρονται για την αθέτηση της δέσμευσης της ποσότητας παραλαβής από το δημόσιο για το 2013, επισημαίνοντας ότι οι 4.250 τόνοι αφήνουν ανασφάλιστους πολλούς εργαζόμενους και διεκδικούν την παραλαβή 8.000 τόνων. Διαμαρτύρονται για την απόρριψη εγγραφής νέων εργαζομένων στους σμυριδεργατικούς καταλόγους, κάτι που σημαίνει σταδιακό κλείσιμο. Διαμαρτύρονται για την πώληση της σμύριδας σε ιδιωτική εταιρεία σε εξευτελιστική τιμή, περίπου 6 € τον τόνο και μάλιστα έχει πωληθεί σχεδόν όλη η υπάρχουσα στις αποθήκες ποσότητα, τη στιγμή που επρόκειτο να ψηφιστεί το παρόν ν/σ που καθορίζει ούτως ή άλλως ψηλότερες τιμές. Διεκδικούν η τιμή πώλησης να καθοριστεί στα 25 € για τη β΄ ποιότητα και 30 € για την α΄ ποιότητα. Διαμαρτύρονται τέλος για τη συστηματική προώθηση της ιδιωτικοποίησης της σμύριδας.

Από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ, θα θέσουμε σε διαβούλευση με τους κατοίκους και τους σμυριδεργάτες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ορεινή Νάξο. Επιδιώκουμε τη σύσταση ενός φορέα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της σμύριδας και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής, μέσω του οποίου θα συνδυάζεται η συνεργατική παράδοση των κατοίκων με τα νέα θεσμοθετημένα συνεταιριστικά και αυτοδιαχειριστικά σχήματα, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή του δημοσίου. Ο νέος φορέας επιδιώκουμε να συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία εξόρυξης με την προστασία του περιβάλλοντος, την επεξεργασία σε εργοστάσιο για την παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων και μάλιστα καινοτόμων, την αξιοποίηση των στείρων για αδρανή υλικά, τη συμβολή της αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο, την τουριστική αξιοποίηση των ορυχείων. Οι δράσεις αυτές θα συνδέονται μ’ ένα γενικότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ορεινή Νάξο και θα χρηματοδοτείται από τράπεζες ειδικού σκοπού».
   23/10/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...