-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: Η δημόσια Υγεία επιστρέφει σε συνθήκες Μεσοπολέμου

  20/10/2012
«Όπου πήγε το ΔΝΤ, διέλυσε τους κοινωνικούς δείκτες και μείωσε το προσδόκιμο ζωής. Σήμερα και στη χώρα μας μετράμε τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας. Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε, όπως και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που πήραν τον λόγο, ότι στόχος των μνημονιακών πολιτικών στον χώρο της Υγείας είναι να μετακυλιστεί το κόστος για τις παροχές Υγείας από το Δημόσιο στην τσέπη των πολιτών.
Τις νομικές δεσμεύσεις με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο επικαλείται ο υπουργός Υγείας για το υψηλό κόστος των τηλεφωνικών ραντεβού του ΕΟΠΥΥ
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπογράμμισε την έλλειψη φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, καθώς και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων. Στη συνέχεια, παρέθεσε στοιχεία από έρευνες στις οποίες ασθενείς απάντησαν ότι το 70% δεν μπορεί να καλύψει τη δαπάνη για τα φάρμακα με βάση το μηνιαίο του εισόδημα, ενώ το 55,4% δεν εφαρμόζει πλήρως την αγωγή του για τους ίδιους λόγους. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για τον κίνδυνο υγειονομικής κρίσης που υπάρχει από την παράλειψη εμβολιασμού των παιδιών τονίζοντας ότι «η δημόσια Υγεία επιστρέφει σε συνθήκες Μεσοπολέμου. Επανεμφανίζονται ασθένειες που νομίζαμε ότι είχαν εξαλειφθεί».
Μιλώντας για τον ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επισήμανε την άθλια εικόνα που έχει ο Οργανισμός ελάχιστο χρονικό διάστημα από την συγκρότησή του με ένα τεράστιο ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με έρευνες που μετέφερε ο Αλ. Τσίπρας, το 59% των ασφαλισμένων έχει περιορίσει τη χρήση ιατρικών υπηρεσιών, ενώ το 42% αναγκάζεται να πληρώσει τους γιατρούς από την τσέπη του.
Τέλος, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αναφερόμενος στα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ, τόνισε ότι ο Οργανισμός θα μπορούσε να βοηθηθεί με περίπου 1 δισ. ευρώ, που μπορεί να βρεθεί «από τα 550 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι τράπεζες στο Δημόσιο από την ανακεφαλοποίηση κι από τα 400 εκατ. ευρώ που χρωστούν για τις άδειες των συχνοτήτων τα
τηλεοπτικά κανάλια, αυτά τα πειρατικά μέσα που σας στηρίζουν».
Ο υπουργός Υγείας Αν. Λυκουρέντζος έριξε για ακόμη μια φορά τις ευθύνες στο παρελθόν κι επικαλέστηκε τον ρεαλισμό για να δικαιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης. «Η σημερινή πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί μετά από πολιτικές δεκαετιών. Άλλο είναι να διαχειριζόμαστε την πραγματικότητα κι άλλο να υπερασπιζόμαστε την ουτοπία», παρατήρησε.
Σχολιάζοντας το ζήτημα με το υψηλό κόστος για τα τηλεφωνικά ραντεβού του ΕΟΠΥΥ υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες να μειωθεί το κόστος, αλλά υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις προς τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο αυτό. Για τις ελλείψεις γιατρών, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε παραδείγματα με μη κάλυψη θέσεων λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, ενώ επισήμανε ότι έχουμε την καλύτερη αναλογία γιατρών στον ΟΟΣΑ, όπως και τα υψηλότερα νούμερα για μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μίλησαν αρκετοί βουλευτές αναδεικνύοντας επιμέρους ζητήματα αυτού του πολύπλευρου ζητήματος. Ο Αν. Ξάνθος τόνισε ότι «το ΕΣΥ είναι μόνο κατ’ όνομα δημόσιο, έχει ουσιαστικά ιδιωτικοποιηθεί. Οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες είναι διπλάσιες από τον Μ.Ο.»  Ο Β. Κυριακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις μηδαμινές προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι δεν τηρείται ούτε η αναλογία 1/10, αφού οι προσλήψεις έχουν φτάσει στο 1/89, «κάτι που αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεστε για τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας».
Η Ειρ. Αγαθοπούλου επισήμανε ότι «το έλλειμμα στον χώρο της Υγείας δεν δημιουργήθηκε από την φαρμακευτική δαπάνη, τα ιδιωτικά συνεργεία κέτερινγκ, σεκιούριτι κ.τ.λ. που έχουν μπει στο νοσοκομείο είναι που αυξάνουν το κόστος» και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα θα λυθεί με συνολική αναδιάρθρωση της Υγείας κι όχι με σπασμωδικές κινήσεις στις οποίες προχωρείτε». Ο Κ. Ζαχαριάς σημείωσε ότι «ο ΕΟΠΥΥ χάνει έσοδα από την εισφοροδιαφυγή, την ανεργία και τη μαύρη και ελαστική εργασία. Την ίδια ώρα, κρίσιμοι τομείς της Υγείας (ογκολογία παιδιών, ψυχική υγεία) αφήνονται στη φιλανθρωπία». Ο Χρ. Μαντάς επικεντρώθηκε στα προβλήματα της ψυχικής υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται ακόμα και στα στοιχειώδη για τους ασθενείς, όπως και στο μπλοκάρισμα των κοινοτικών κονδυλίων για προγράμματα ψυχικής υγείας, καθώς δεν καταβάλλεται η εθνική συμμετοχή.
Ο Ν. Μιχαλάκης υποστήριξε ότι «η τρικομματική κυβέρνηση που εφαρμόζει τις αποτυχημένες πολιτικές των Μνημονίων έκανε βίωμα στη συνείδηση του μέσου πολίτη αυτής της χώρας ότι είναι αποκλεισμένος από την Υγεία και την Περίθαλψη. Ο Δ. Στρατούλης τόνισε ότι «λίγος καιρός χρειάστηκε για να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας ότι η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ δεν είχε ως στόχο τον εξορθολογισμό, αλλά έγινε για να απόσχει τελικά το κράτος από τις υποχρεώσεις του».
Η Σ. Βούλτεψη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ., σχολίασε ότι «δυστυχώς έπρεπε να έρθει η τρόικα για να αρχίσει να μας λέει ότι δεν έχουμε μηχανογραφήσει τα νοσοκομεία, δεν έχουμε το ένα, δεν έχουμε το άλλο» και πρόσθεσε ότι «τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, είναι ντροπή να το λέμε, αλλά διά της επιβολής αυτής, διά της οικονομικής κρίσης, διά της ανέχειας, δημιουργείται αυτή η κατάσταση».

Π. Κουρουμπλής: Πάρτι με τα αναλώσιμα των νοσοκομείων
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στα «μεγάλα πάρτι που προηγήθηκαν» στα αναλώσιμα των νοσοκομείων και στα φάρμακα και σχολίασε ότι κανείς από τους υπεύθυνους για τις σπατάλες δεν έχει τιμωρηθεί ή αναγκαστεί να πληρώσει όσα κέρδισε. Παράλληλα, σχολιάζοντας το ζήτημα του πολύ μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων πολιτών έκανε την πρόταση να τους δοθούν δωρεάν φάρμακα και να επιτραπεί σε ένα ποσοστό των γιατρών του ΕΣΥ να τους εξετάζει δωρεάν.
Ο Σ. Κεδίκογλου από το ΠΑΣΟΚ σχολίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να το θέλει προφανώς, προσπαθεί να υποστηρίξει ένα σύστημα παρασιτικού καπιταλισμού. Αντί να δούμε πως αυτό το πράγμα έπρεπε να το σταματήσουμε γιατί κάποιοι επιτήδειοι θησαύριζαν και αντιδρούν στις αλλαγές, ερχόμαστε και παίζουμε με τον πόνο του ελληνικού λαού και λέμε να μην αλλάξει η φαρμακευτική δαπάνη, να μη δούμε την αξιολόγηση, να μη δούμε τις δομές».
Ο Π. Μελάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αναρωτήθηκε: «Ειλικρινά διερωτάται κανείς: Γιατί δημιουργήθηκε το ΕΟΠΥΥ; Για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες; Διότι η πραγματικότητα είναι ότι προσφέρει πολύ χειρότερες. Η ευθύνη για όλα αυτά ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση». Η Κ. Μάρκου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. έκανε προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με διεύρυνση της βάσης της χρηματοδότησης μέσω μέτρων όπως η επανεξέταση του ύψους της κρατικής επιχορήγησης και η σύσταση ειδικού ταμείου υγείας με έσοδα από τη φορολόγηση επιβλαβών για την υγεία αγαθών και υπηρεσιών. Ο Γ. Λαμπρούλης από το ΚΚΕ τόνισε ότι «αυτό που αναδεικνύεται και αποδεικνύεται είναι ότι καπιταλιστικό κέρδος και ικανοποίηση λαϊκών αναγκών στην Υγεία, την Πρόνοια και το Φάρμακο είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...