-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τους επιτυχόντες των Πανελληνίων εξετάσεων


 Το Τμήμα Παιδείας του ΣYΡΙΖΑ συγχαίρει τους νέους και τις νέες που κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν συνέχεια στη μορφωτική τους ανέλιξη με την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εύχεται κάθε επιτυχία στις περαιτέρω σπουδές τους.
Πρέπει να επισημάνουμε ταυτόχρονα ότι με τη δημοσιοποίησή των βάσεων ολοκληρώνεται μια ψυχοφθόρα διαδικασία, που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη μαθητική νεολαία και εξαντλεί οικονομικά την ελληνική οικογένεια.
Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που από ώρα σε ώρα θα κατατεθεί στη βουλή, όχι μόνο δεν μειώνεται ο εξεταστικός Γολγοθάς των μαθητών, αλλά αυξάνεται, καθώς το Γενικό Λύκειο μετασχηματίζεται ακόμη πιο δραστικά με συνεχείς εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου σε ένα ανταγωνιστικό, βαθμοθηρικό   άρα ακόμα πιο  ταξικό σχολείο. Οι εκπαιδευτικές ανισότητες που ήδη χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα οξυνθούν, θα αυξηθούν οι οικογενειακές δαπάνες για φροντιστήρια όπως και η χρονική διάρκεια φοίτησης των μαθητών σε αυτά προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μια κούρσα εξετάσεων με τεράστιο όχι μόνο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κόστος για τους μαθητές/-τριες και τις οικογένειές τους.
Οι μύθοι που χρόνια καλλιεργούνται γύρω από τις πανελλαδικές γενικές εξετάσεις έχουν πια καταπέσει. Για το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ  ο θεσμός των  πανελλαδικών εξετάσεων αποτελεί πια παρελθόν. Γιατί οι πανελλαδικές εξετάσεις διαλύουν το λύκειο, υποβαθμίζοντας τον μορφωτικό του ρόλο ενώ το μετατρέπουν σε μηχανισμό «προγύμνασης» , ενισχύουν την ταξικότητα της εκπαίδευσης και τους αποκλεισμούς , είναι ένα σύστημα άδικο και διαβλητό.
 
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει  στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της  κυβέρνησης ένα σχολείο που θα χωράει όλη την αναγκαία γνώση και όλους τους μαθητές και προτείνει:
•    12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους,
•    Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και  μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,
•    Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 Για την κυβέρνηση της Αριστεράς η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους/-ες όσους το επιθυμούν αποτελεί εφικτό και αναγκαίο κοινωνικό στόχο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Επισημαίνουμε, επιπλέον, ότι η απόκτηση διπλωμάτων και πτυχίων, πέρα από το αυτονόητο θετικό της ουσιαστικής μόρφωσης, δεν εξασφαλίζει, δυστυχώς, πρόσβαση σήμερα σε  εργασία, γιατί η πολιτική που εφαρμόζει η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή κυβέρνηση οδηγεί ολοένα και περισσότερους νέους στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην ανεργία και στην μετανάστευση.
Για να δοθεί τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική σε βάρος της νεολαίας και της κοινωνίας, απαιτείται  η ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της γιατί είναι επικίνδυνη για ολόκληρη την κοινωνία, τη δημόσια παιδεία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Αθήνα, 29/8/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...