-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η Λιτότητα απειλεί τα Κοινωνικά και Δημοκρατικά δικαιώματα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης




Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) υιοθέτησε στις 22/5/2012 την έκθεση του Andrej Hunko, μέλος του  DIE LINKE στο Συμβούλιο, με τίτλο «Μέτρα λιτότητας-  Ένας κίνδυνος για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα».  Η Έκθεση υπογραμμίζει την αδυναμία των προγραμμάτων λιτότητας να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν ως προς τα κοινωνικά δικαιώματα λόγω του ότι πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Η Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης προκρίνει συνεπώς τον δραστικό αναπροσανατολισμό των προγραμμάτων λιτότητας, θέτοντας τέρμα στις πολιτικές που περιορίζουν τις δαπάνες για συντάξεις, υπηρεσίες υγείας και κοινωνικά επιδόματα. Η Έκθεση υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο οφείλει να προστατευθεί και να ενισχυθεί, όντας βασική συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Οράματος.
Η δημοσιονομική προσαρμογή αντιθέτως πρέπει να στηριχθεί, όπως υποστηρίζει το
Συμβούλιο, από τη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, των φορολογικών παραδείσων, κλπ.
Η Έκθεση καλεί επίσης να διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο ρόλος των εθνικών κυβερνήσεων και άλλων δημοκρατικών θεσμών στο πλαίσιο των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Το Συμβούλιο αναφέρει ότι το μακροπρόθεσμο ζήτημα του ισοσκελισμού των δημοσιονομικών μεγεθών οφείλει να αποσυνδεθεί από τις χρηματιστικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη μεγαλύτερη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα ενώ πρέπει και να εξεταστεί και η θέσπιση ευρωπαϊκών φόρων επί των χρηματιστικών συναλλαγών .
Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί η έκκληση του Συμβουλίου να τεθεί υπό συζήτηση η απαγόρευση άμεσης χρηματοδότησης των κρατών-μελών από την ΕΚΤ.
Η έκθεση θα συζητηθεί στην ολομέλεια της PACE από τις 25 μέχρι τις 29 Μαΐου 2012.

Time: Καταστροφή για την Ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας

Μπορεί τον τελευταίο καιρό να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από τον διεθνή τύπο που αναπαράγουν την κινδυνολογία για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που προειδοποιούν ότι μια πιθανή αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση της Ελλάδας, θα ήταν καταστροφική για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο συντάκτης του άρθρου με τίτλο «Euro Crisis: Why A Greek Exit Could Be Much Worse Than Expected» (Γιατί η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να είναι χειρότερη απ' ό,τι περιμένουμε), Michael Sivy, κάνει λόγο για φαινόμενο «ντόμινο» σε περίπτωση που αναγκαστεί η χώρα να εξέλθει από το ενιαίο νόμισμα.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την συζήτηση που έλαβε χώρα στη σύνοδο των G8 στο Camp David, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η οικονομική κατάσταση σε Ευρώπη και Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, συζητήθηκε ανοιχτά ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Παρόλα αυτά, αν βγει από την Ένωση των 17 κρατών, μετά από λίγους μήνες θα ακολουθήσει φαινόμενο ντόμινο, χωρίς να επηρεάζονται σε ίσο βαθμό όλα τα κράτη», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
Ο συντάκτης κάνει αναφορά στο σενάριο επαναφοράς της δραχμής και στην υποτίμηση της. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μπορεί μεν οι μισθοί και οι συναλλαγές εντός Ελλάδας να γίνονται σε δραχμές, όμως οι εταίροι θα θέλουν την αποπληρωμή των χρεών σε ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος για την Ελλάδα θα είναι ακόμα πιο επαχθές.
Σε περίπτωση επιστροφής λοιπόν στη δραχμή, οι εταίροι θα πρέπει να δεχτούν μείωση του οφειλομένου ποσού, καθώς οι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να το αποπληρώσουν στο ακέραιο. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε πως οι δανειστές θα έχαναν χρήματα.
Αν η Ελλάδα, λέει ο συντάκτης, φύγει από το ευρώ, η οικονομία της θα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση για τουλάχιστον δύο χρόνια, όμως μετά θα σταθεροποιηθεί. Μεγάλες τράπεζες θα χάσουν μέρος του ελληνικού χρέους με αποτέλεσμα να ζημιωθούν σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να στηρίξουν το τραπεζικό τους σύστημα και να επιβάλλουν μεγαλύτερη φορολογία για τους πολίτες τους. Και στη συνέχεια κάνει λόγο για δύο πιθανά σενάρια.

1)   Αλυσιδωτή αντίδραση της παγκόσμιας οικονομίας
Σε αυτό το σενάριο, το πιο πιθανό είναι τα χρέη στους εξωτερικούς πιστωτές να διακυβευθούν. Είτε θα γίνουν αγωγές σχετικά με το ποιο νόμισμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, είτε οι οφειλέτες θα δηλώσουν αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων, είτε οι δανειστές θα αναγκαστούν να δεχθούν μειώσεις στα ποσά που τους οφείλονται.
Ό,τι κι αν συμβεί, οι δανειστές θα χάσουν χρήματα. Όπως και στις ΗΠΑ, όταν δημιουργηθεί πρόβλημα σε κάποιες τράπεζες, η «μόλυνση» μεταδίδεται αυτομάτως και σε άλλες τράπεζες, γιατί η μία δανείζει στην άλλη.
«Τα παράγωγα μπορούν να πυροδοτήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση παγκοσμίως». Το πρόβλημα είναι ότι, αν τα ομόλογα που συνδέονται με αυτά τα παράγωγα αμφισβητηθούν, τότε θα γίνουν επισφαλή όλα τα παράγωγα.

2)   Η Ελλάδα ανακάμπτει γρήγορα και πολλά κράτη θέλουν να βγουν από την Ευρωζώνη
Στο δεύτερο σενάριο, όμως, όπως επισημαίνεται, υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν συνέπειες από το ντόμινο που δεν θα έχουν προηγούμενο και να πολύ δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν.
Σε αυτή την περίπτωση, ο συντάκτης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει γρήγορα και όλες οι άλλες προβληματικές χώρες να θέλουν να εγκαταλείψουν και εκείνες τη ζώνη του ευρώ. Το αποτέλεσμα, αναφέρει, μπορεί να είναι η διάλυση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολύ πιο σοβαρές συνέπειες στην οικονομία.
Μάλιστα, φέρνει σαν παράδειγμα την Ιρλανδία και την Αργεντινή που μπορεί να υπέφεραν για δύο χρόνια, στην πορεία όμως είχαν μια σταθερή πορεία ανάπτυξης με κάθετη άνοδο των εξαγωγών τους. Τι θα μπορούσε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας; Ο παρηκμασμένος τουρισμός.
Συνοψίζοντας, ο συντάκτης αναφέρει ότι εν τέλει το διακύβευμα και η «ζημιά» θα ήταν μεγαλύτερη για τους Ευρωπαίους εταίρους παρά για την ίδια την Ελλάδα η οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως σε πολύ δεινή κατάσταση.
Η Ιταλία και η Ισπανία άλλωστε, όπως παρατηρεί, βρίσκονται με το ένα πόδι στην έξοδο, ενώ μια πιθανή κατάλυση του ενιαίου νομίσματος θα σήμαινε αυτομάτως ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας που στηρίζουν την οικονομία της, θα ζημιώνονταν στο μέγιστο βαθμό.

Πρόστιμα 2,3 δις μπλοκαρισμένα σε μια επιτροπή  - καταφύγιο μεγαλοφοροφειλετών

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, φορολογικά πρόστιμα τουλάχιστον 2,3 δις ευρώ έχουν μπλοκάρει σε μια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία συστάθηκε προ 10μήνου ακριβώς για να επιταχύνει την είσπραξη των οφειλομένων προς το Δημόσιο.
Ωστόσο, η επιτροπή δεν λειτούργησε από τότε, με αποτέλεσμα η διαδικασία προσφυγής σε αυτή να αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους μεγαλο-οφειλέτες και παραβάτες θέλουν να καθυστερήσουν την εξόφληση των οφειλών τους. Πρόκειται για την επιτροπή Α70, που έχει στόχο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένων. Η επιτροπή που προβλεπόταν να εξετάζει φορολογικές διαφορές άνω των 300.000 ευρώ δεν συγκροτήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο, επειδή δεν βρέθηκαν πρόθυμοι δικαστές να συμμετάσχουν, καθώς οι δύο θέσεις είναι άμισθες. Οσοι δεν ήθελαν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους ή ακόμη και να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, όπου θα έπρεπε να καταβάλουν το 50% του προστίμου, προσέφευγαν στην επιτροπή, γνωρίζοντας ότι δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η επιτροπή στελεχώθηκε πρόσφατα και αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει.

Η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων, για να μη δουν οι πολίτες τα χαράτσια πριν τις εκλογές, κοστίζει 1,3 δις ευρώ

Αποκαλυπτικό είναι το τελευταίο δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, όπου, αντικρούοντας τις κατηγορίες για την υστέρηση των εσόδων που δέχονται οι εφοριακοί από το Υπουργείο Οικονομικών και από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, αναρωτιούνται: «Έχουν ευθύνη οι εφοριακοί;».
1. Για την πρωτοφανή ύφεση (για  έκτη συνεχή χρονιά) η οποία σίγουρα έχει επιπτώσεις στα έσοδα και στο κλείσιμο επιχειρήσεων που θα συνέβαλλαν στην αύξησή τους;
2. Για τις διαλυμένες  φορολογικές υπηρεσίες, που  λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού,  με προβληματική μηχανοργάνωση, με σημαντικές ελλείψεις υποδομών κλπ ;
3. Για το ότι  δεν έχουν αποσταλεί  ακόμη, τα ειδοποιητήρια για  το ΕΤΑΚ του 2009, ΦΑΠ του 2010 και του 2011; Για το  ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ΦΑΠ  για το 2012; Για το ότι  πληρώνει ο κάθε πολίτης χαράτσι στη ΔΕΗ και όσοι απολαμβάνουν τεράστιες  περιουσίες,  δεν πληρώνουν τον ΦΑΠ που αντιστοιχεί; Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι προηγούμενοι φόροι (αθροιστικά) είναι πάνω από 1.300.000.000€
4. Για το ότι ορίστηκε (για πρώτη φορά) σαν καταλυτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων η 15-6-2012; Σχετίζεται με την ημερομηνία των εκλογών στις  6-5-2012;  Γιατί δόθηκε παράταση στις δηλώσεις των επιχειρήσεων και των μισθωτών – συνταξιούχων; Για να μην δουν προεκλογικά τα τραγικά εκκαθαριστικά;
5. Για το ότι δεν υπάρχει δίκαιο και σταθερό Φορολογικό Σύστημα που να κατανέμει τους φόρους ανάλογα με την περιουσία του καθενός; Αντί αυτού έχουμε πανσπερμία νόμων που δημιουργούν σύγχυση: είκοσι (20) φορολογικούς νόμους στην προηγούμενη περίοδο της  Βουλής, διακόσιες (200) εγκύκλιους  το 2010,  διακόσιες εξήντα οκτώ (268) το 2011 και ογδόντα έξι (86) το 2012 (μέχρι  6.4.2012)

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει τα χαράτσια αλλά τη δίκαιη φορολόγηση των εισοδημάτων. Ο σχεδιασμός όμως της κυβέρνησης για τη μετά τις εκλογές αποστολή των εκκαθαριστικών, σε συνδυασμό με την τωρινή δήθεν αγωνία τους για τα άδεια ταμεία, δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας τους.

«Ομόλογα έργων» για υποδομές: Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σιγουρεύουν τη συμφωνία με τα κράτη-μέλη πάνω σε ένα πιλοτικό σχήμα

22 Μαΐου
Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα να δώσει 230 εκ. ευρώ σε εγγυήσεις για να υποστηρίξει τα «ομόλογα έργων» για έργα υποδομών στην ΕΕ με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυβερνήσεις της ΕΕ χτες στο Στρασβούργο. Η συμφωνία θα οδηγήσει πιλοτικά σε μια δοκιμαστική περίοδο για καινοτόμα σχέδια με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων για έργα στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τεχνολογίες της πληροφορίας.
Με την αναμενόμενη μόχλευση σε αντιστοιχία μεταξύ 15 προς 20, αυτά τα δάνεια και οι εγγυήσεις μπορεί αν ενεργοποιήσουν περισσότερα από 4.6 δις από την ιδιωτική χρηματοδότηση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολλές φορές καλέσει την ΕΕ για την εισαγωγή τέτοιων καινοτόμων εργαλείων επιμερισμένου κινδύνου.

Σχολιασμός : Η ηγεσία της ΕΕ εξακολουθεί να μην αποφασίζει να δώσει κονδύλια για την ανάπτυξη, παρά τις υποσχέσεις που μοιράζουν για ανάπτυξη οι ντόπιοι πολιτικοί αντζέντηδές της. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν ανακεφαλαιοποιείται με νέα κεφάλαια (;) για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά θα διατεθούν εγγυήσεις για τα «ομόλογα έργων» από τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια. Επιπλέον, έτσι θα αποφασίζει η ΕΕ για το τι έργα θέλουμε να κάνουμε, αφού θα μας φέρει αυτά που θα επιλέξει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να χρηματοδοτήσει και όχι αυτά που έχει ανάγκη η χώρα, και πολύ περισσότερο με τους ποσοτικοποιημένους στόχους της ατζέντας «Ευρώπη 2020», που είναι ένα κείμενο προ κρίσης στην ΕΕ και ανεμίζει στα μυαλά της ευρωπαϊκής συντηρητικής οικονομικής ολιγαρχίας διανθισμένο με τα «πράσινα άλογα» της πράσινης ανάπτυξης.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Bίτορ Κωνστάνσιο δεν περιμένει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ

22 Μαΐου
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Bίτορ Κωνστάνσιο είπε την Τρίτη ότι δεν περιμένει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και ζήτησε από την Αθήνα να δουλέψει μαζί με την Ευρώπη για να απομακρύνει το ρίσκο της κρίσης της χώρας ώστε να μη μεταδοθεί σε άλλες χώρες.
«Δεν πιστεύω ότι το χειρότερο θα συμβεί στην Ευρώπη. Δεν προβλέπω ότι η Ελλάδα θα βγει [από το ευρώ], αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση», είπε ο

Κωνστάνσιο σε ένα πάνελ συνάντησης που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ρύθμισης και Ρίσκου της Νότιας Ασίας στο Χονγκ Κόνγκ. «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ενοποίηση για να μπορέσει να δουλέψει η δημοσιονομική ένωση. Τώρα, ο βαθμός της αλληλεξάρτησης είναι τόσος, που η πίεση να προχωρήσουμε μπροστά είναι σθεναρή», είπε.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε νωρίτερα την ίδια μέρα ότι η ανάταξη της εύθραυστης αναπτυσσόμενης παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να ξεφουσκώσει αν η Ευρώπη αποτύχει να συμπεριλάβει τη ζημιά από τα προβλήματα των χρεωμένων χωρών της.
Τα σχόλια του Κωνστάνσιο ήρθαν μια μέρα μετά από αυτά που είχε πει στο Τόκιο, ότι είναι πολύ νωρίς να σκεφτούν να χαλαρώσουν τα μη συμβατικά μέτρα λιτότητας, αλλά ότι είναι αναγκαίο να ελέγξουν τα ρίσκα που τίθενται στη σταθερότητα των τιμών και την κίνηση των επενδύσεων.

Η ΕΚΤ έχει συμβάλει στη μάχη της κρίσης χρέους με το να κατεβάσει το επιτόκιο στο 1%, που είναι ιστορικά χαμηλό, ρίχνοντας στη χρηματοοικονομική αγορά περισσότερο από 1 τρις ευρώ με 3τριετή δάνεια και αγοράζοντας από τη δευτερογενή αγορά τα ομόλογα των αγωνιζόμενων χωρών της ευρωζώνης.

Τα ρώσικα media για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Επίσκεψη Τσίπρα σε Παρίσι και Βερολίνο
22.05.12
Με αναφορές στην επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι και στο Βερολίνο, τις παραμονές της συνόδου  κορυφής της ΕΕ, τα ρώσικα μέσα αναρωτιούνται αν ενδεχόμενη νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καταλύτης σε αυτό που το επίκεντρο της κρίσης, ο Ευρωπαϊκός νότος, επιθυμεί διακαώς: Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μειωμένα επιτόκια δανεισμού – τον ρόλο δηλαδή που έχουν να παίξουν τα ευρωομόλογα.
http://www.ng.ru/world/2012-05-23/8_greece.html

Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
23.05.12
Στο θέμα της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη αναφέρεται και η πιο πρόσφατη έκθεση για τη διεθνή οικονομική συγκυρία της ρώσικης τράπεζας SBERBANK. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (14-20.05.12), η έκθεση θέτει το ερώτημα: Θα χειροτερεύσει η κατάσταση στις ισπανικές τράπεζες; Τι θα γίνει στη συνέχεια (μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012); Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και φυγή κεφαλαίων των καταθετών από τις τράπεζες της περιφέρειας της Ευρώπης;

24.5.2012
Σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Ρωσία αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, πυροδοτώντας έτσι μια παγκόσμια κρίση που θα ρίξει την τιμή του πετρελαίου. Το Πρακτορείο επικαλείται μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών της Μόσχας.
http://www.bloomberg.com/news/2012-05-24/putin-faces-chaos-if-greek-euro-exit-triggers-new-recession-1-.html



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...