-- -" Προκειμένου να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. " -
-- * Εμείς εμπεδώνουμε καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους και τον τρόπο ζωής τους. * -


Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Προσκλητήριο ενότητας του Αλ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ: Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα



* Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την απεμπλοκή από το Μνημόνιο και τη δημοκρατική - παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
* Να ακυρώσει ο λαός τα νέα μέτρα προτού φτάσουν στη Βουλή
* Να βάλει η κοινωνία τη σφραγίδα της στις πολιτικές εξελίξεις, να βαθύνει τις ρωγμές στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης
* Στη 1 το μεσημέρι θα δώσει ο Αλ. Τσίπρας συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Θα μεταδοθεί απευθείας από όλα τα κανάλια. Ολόκληρη από τη ΝΕΤ.

Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της χώρας απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας προς τους παραγωγικούς φορείς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονικης. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παρουσίασε αναλυτικά βήμα προς βήμα το επεξεργασμένο, ολοκληρωμενο, συνεκτικό και σύγχρονο κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς για τη σωτηρία του τόπου. Σταματάμε την καταστροφή, οργανώνουμε την ανατροπή. Χτίζουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, δημοκρατίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Και κάλεσε τον λαό σε διαρκή αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή για να μην περάσουν τα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας.

* Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Να βγάλουμε την Ελλάδα από τη μεγάλη νύχτα της, να κάνουμε πράξη την εναλλακτική πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Με μια ομιλία - προσκλητήριο προς όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις
17 Ιούνη, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ “για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα”, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης κατέθεσε, χθες, στην κοινωνία τις εναλλακτικές προτάσεις της Αριστεράς για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της χώρας. “Ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξουσίας”, όπως ο ίδιος το περιέγραψε, “ένα πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας, για τις ανάγκες της κοινωνίας κι όχι για τα συμφέροντα των δανειστών”.

- Με διαρκή αγώνα μέσα κι έξω από τη Βουλή να μην περάσουν τα μέτρα - Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η μοναδική, αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στο Μνημόνιο
Μιλώντας ενώπιον των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να “φυγομαχήσει”, να εμφανιστεί στη ΔΕΘ “σαν τον κλέφτη”. Στο βαρύ “κατηγορώ” του προς στον πρωθυπουργό, που μόλις έναν χρόνο πριν έδωσε την "τελευταία, μεγάλη ανιμνημονιακή του παράσταση", ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα επερχόμενα μέτρα “το πιο επώδυνο πακέτο περικοπών και λιτότητας στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου”. Κι έτσι, αξιοποίησε το βήμα για να απευθύνει ηχηρό κάλεσμα προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να αντισταθούν: “Για να μην περάσουν τα νέα μέτρα. Να τα ακυρώσει ο λαός προτού φτάσουν στη Βουλή. Γιατί στο επόμενο δίμηνο τη σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις πρέπει να τη βάλει η κοινωνία. Να επηρεάσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Αλλά και στην ίδια τη συγκυβέρνηση Σαμαρά”.
Η ομιλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ενώ η αίθουσα αναμενόταν κατάμεστη, καθώς, “βροχή” έρχονταν οι θετικές απαντήσεις από εκπροσώπους Επιμελητηρίων, του αγροτικού κόσμου, συνδικαλιστές και Εργατικά Κέντρα, από ανθρώπους των γραμμάτων, πρυτανικές αρχές, αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Ελλάδας αλλά και πρεσβευτές, όπως και από την ηγεσία ΣΕΒ στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος, τιμώντας την πόλη που φιλοξενεί τον θεσμό, ξεκίνησε αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη και την κεντρική θέση που δικαιούται στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σύμμαχος με το "λόμπι της χρεωκοπίας" ο πρωθυπουργός
Συνεχίζοντας με ράπισμα στον πρωθυπουργό για την "οργιώδη φαντασία" του που ανακάλυψε "λόμπι της δραχμής", ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι συμμαχεί με το "λόμπι της χρεωκοπίας", το οποίο και κατονόμασε εντάσσοντας σε αυτό: τους χρεωκοπημένους τραπεζίτες, τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, τους εργοδότες που είδαν το Μνημόνιο ως ευκαιρία, τους φοροφυγάδες. Εξάλλου, αποδόμησε την κυρίαρχη υπερασπιστική γραμμή της τρικομματικής κυβέρνησης για το νέο επώδυνο πακέτο λιτότητας, ότι δηλαδή είναι αναγκαίο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. "Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση της πραγματικότητας" απάντησε από το βήμα υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "μια ενορχηστρωμένη συμπαιγνία εγχώριων και ξένων παραγόντων, με στόχο την υποκλοπή της ψήφου στις 17 Ιουνίου αλλά και τη μοιρολατρική υποταγή στο καταστροφικό Μνημόνιο". Κι έθεσε τα εύλογα μα και καυστικά ερωτήματα: "Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, επεδίωκε την επιστροφή της χώρας στη δραχμή; Όταν ο κ. Κουβέλης καταψήφιζε και το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, ήθελε κι αυτός την επιστροφή στη δραχμή;"
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην περιγραφή της δραματικής κατάστασης που βιώνει η χώρα, ο κόσμος της εργασίας και οι νέοι άνθρωποι, στους οποίους και απηύθυνε ειδικό κάλεσμα για συμπόρευση. Αναφέρθηκε στην κατάρρευση έστω κι αυτού του υποτυπώδους κοινωνικού κράτους που διαθέταμε, στην πλήρη απορρύθμιση της Υγείας και της Παιδείας ενώ... συμφωνώντας με τους πολιτικούς υπεύθυνους της κοινωνικής τραγωδίας στη διαπίστωση ότι υπάρχουν και χειρότερα, τόνισε: "Πράγματι υπάρχουν. Και θα τα δούμε μπροστά μας αν περάσουν τα νέα μέτρα του Μνημονίου".

Προειδοποίηση: Τα σχέδια αποσταθεροποίησης θα πέσουν στο κενό
Μίλησε όμως και για την κρίση δημοκρατίας, αυτήν που ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο με την ανερχόμενη απειλή του φασισμού. Κι από το βήμα της ΔΕΘ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, προειδοποίησε όσους "απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης για να αποπροσανατολίσουν και να ενοχοποιήσουν τον λαό μας που αγωνίζεται και αντιστέκεται, ότι τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό". Και πρόσθεσε: "Η πολιτική τους στηρίζεται στον φόβο, στη βία και στην τρομοκρατία και γεννά εκτρώματα απειλητικά για τη δημοκρατία. Η πολιτική μας στηρίζεται στην ελπίδα και γεννά τους αγώνες του λαού μας για τη προάσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής προκοπής. Και θα τη προστατέψουμε τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο από τις δυνάμεις του Μνημονίου και του εκφασισμού της κοινωνίας".

Οι κεντρικοί στόχοι του προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης
Στις σύντομες αναφορές του στην κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, τις προτάσεις νόμου, τη νίκη με την απόσυρση της διάταξης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Siemens, την Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση - υπόσχεση που είχε δώσει και προεκλογικά: "Συγκάλυψη τέλος". Και πέρασε έτσι στην ανάλυση των βασικών σημείων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που κοιτάζει σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, δημοκρατίας. Εστίασε σε πέντε πόλους παραγωγής και ανάπτυξης οι οποίοι, σημείωσε, αποτελούν συμπλέγματα. Και συγκεκριμένα: το αγροτοδιατροφικό, το τουριστικό, το ενεργειακό, το σύμπλεγμα βιομηχανίας, περιβαλλοντικών τεχνολογιών και έρευνας, καθώς επίσης και το κατασκευαστικό σύμπλεγμα.
Ενώ περιγράφοντας ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό, προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, έθεσε ως κεντρικούς στόχους:
- την άμεση ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση,
- τη μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς,
- την εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία,
- την επάρκεια σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα στη χώρα: "Στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή γενοσήμων και βασικών φαρμάκων. Ενθαρρύνοντας την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη υποκατάσταση εισαγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά 98 φάρμακα σε σύνολο 6.000, από τα οποία μόνο δύο παράγονται στη χώρα μας. Θα ιδρύσουμε εθνική φαρμακαποθήκη. Και, αντί να χρηματοδοτούμε έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών, θα χρηματοδοτήσουμε απευθείας την επιστημονική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου".
- τη μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας,
- την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,
- την ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και των συνδυασμένων και των οδικών δημόσιων μεταφορών. Όπως και των θαλάσσιων μεταφορών ανάμεσα στα νησιά. Με την ίδρυση δημόσιου-κοινωνικού ακτοπλοϊκού φορέα.
- την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας. Με τη σύναψη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο. Η συμφωνία αυτή, ανάμεσα σε άλλα, θα επανεξετάσει από μηδενική βάση και τις πενήντα οκτώ διαφορετικές φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές.

Κοιτάζουμε τον λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε:
* Να ακυρώσουμε το Μνημόνιο και να επανδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση, για κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική εξισορρόπηση με εγχώριους πόρους.
* Να σταθεροποιήσουμε την οικονομία της χώρας, που σήμερα η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση την οδηγεί σε ελεύθερη πτώση.
* Να ακυρώσουμε αμέσως τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες.
* Ννα κινητοποιήσουμε όλο το παραγωγικό δυναμικό του τόπου για την έξοδο από την κρίση, για την ανάκαμψη και για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της χώρας.
* Να εμπεδώσουμε αίσθημα κοινωνικής ασφάλειας, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.
* Να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας.
* Να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Σε συνεργασία με κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, με τις προοδευτικές και αριστερές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις και ενεργοποιώντας, παράλληλα, τη «διπλωματία των λαών». Θα εργαστούμε για τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την αναπτυξιακή αναζωογόνηση της Ευρωζώνης. Για τον απεγκλωβισμό της από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Θα καταστήσουμε την Ελλάδα, από εντολοδόχο αποφάσεων τρίτων, πολιτικά ισότιμο εταίρο και ουσιαστικό συμμέτοχο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι η επιλογή της οικονομικής, κοινωνικής και γεωπολιτικής ασφάλειας και σταθερότητας.

Αύξηση δημόσιων εσόδων - πηγές χρηματοδότησης
Με στόχο την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των δημόσιων εσόδων που, όπως είπε, υπολείπονται του μέσου όρου της Ευρωζώνης κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους τρόπους χρηματοδότησης του προγράμματος, θέτοντας κατ' αρχήν τρεις άμεσες "πηγές" στις οποίες περιλαμβάνονται: Η προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Η καθιέρωση πλήρους και καθολικού ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα αποτυπώνει την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και η αναδιοργάνωση, ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό, η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για τον έλεγχο, τη διασταύρωση και τη διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης.
Επίσης, πόροι για την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναζητηθούν: Από τη δημιουργία των απαραίτητων όρων για την επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει και την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο, αφού “μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται ότι αντί να δανείζουν οι τράπεζες τους πολίτες, δανείζουν οι πολίτες τους τραπεζίτες”. Από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την περιστολή της παραοικονομίας. Από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων και τη δημιουργία ειδικού ταμείου που θα διαχειρίζεται τα έσοδα. Από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...